Ga naar de inhoud
Maatregel kabinet

Elk huishouden krijgt in november en december 190 euro korting op energierekening

Beeld © Getty

Om Nederlandse huishoudens dit jaar al te helpen met de hoge energierekening ontvangen zij voor november en december een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand. Deze compensatie wordt verrekend via de energieleveranciers. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt.

Zo wil het kabinet zorgen dat huishoudens al vanaf november een lagere energierekening hebben.

Prijsplafond

Dit komt naast de vaste energietarieven die vanaf 1 januari gaan gelden. Dan gaat een prijsplafond gelden op energie voor alle huishoudens. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2900 kWh.

In deze video legt verslaggever Laura duidelijk uit hoe het werkt:

Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

Voor het energieverbruik boven dat plafond, betalen huishoudens het tarief zoals in het energiecontract. Het kabinet hoopt daarmee dat de de prikkel om energie te besparen blijft bestaan. Een huishouden met een mediaan verbruik heeft, volgens het kabinet volgend jaar in totaal zo’n 2500 euro voordeel van het prijsplafond.

Ook huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gaan profiteren van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan de het prijsplafond voor gas en wordt 47,39 euro per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en hoe het wordt uitgevoerd wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Ruim 23 miljard euro

Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruik maken van blokverwarming, waarbij meerdere huishoudens achter één aansluiting zitten, onderzoekt het kabinet ook of er mogelijkheden zijn om hen in dezelfde mate te ondersteunen.

De totale kosten van deze regelingen zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen, maar worden nu geschat op zo'n 23,5 miljard euro. De korting in de maanden november en december kost het kabinet 2,6 miljard via een subsidie aan de energiebedrijven.

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie bekend: bekijk zelf wat jij moet besparen om eronder te blijven

'Meer geld komt terecht bij mensen die het niet nodig hebben'

Politiek verslaggever Marieke van de Zilver: "Het kabinet heeft het prijsplafond ten opzichte van de eerdere plannen flink verbouwd. De hoop is dat ook mensen die al geen gas meer verbruiken, omdat ze bijvoorbeeld verduurzaamd hebben, geholpen zijn. Maar de ruimere tarieven betekenen ook dat er nog meer geld terechtkomt bij mensen die het eigenlijk niet nodig hebben. Dat geldt nog meer voor de 190 euro die huishoudens in november en december als korting krijgen: dat komt ook terecht bij mensen die minder betalen."

"Maar omdat pas zo laat toch besloten werd om toch een prijsplafond in te voeren, was een regeling die beter was toegespitst op alleen huishoudens die het echt nodig hadden, gewoon niet meer mogelijk. Dat met de regeling uiteindelijk het enorme bedrag van 23,5 miljard euro gemoeid is, neemt het kabinet op de koop toe."