Ga naar de inhoud
Na onderzoek naar Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer stapt uit dagelijks bestuur Tweede Kamer

Nijboer weg uit bestuur Kamer na te veel vragen over kwestie-Arib

01:27

PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer stopt als lid van het dagelijkse bestuur (het presidium) van de Tweede Kamer. Hij kreeg de afgelopen dagen veel kritiek nadat het bestuur had besloten om onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag door PvdA-Kamerlid Khadija Arib.

Nijboer stemde als presidium-lid in met het onderzoek naar het gedrag van zijn partijgenoot Arib, in haar tijd als voorzitter van de Tweede Kamer. Naar aanleiding van het uitgelekte onderzoek, stapte Arib op als Tweede Kamerlid.

Aangesproken

Op Twitter schrijft Nijboer dat hij 'voortdurend is aangesproken op mijn partijlidmaatschap en hoe zich dat verhoudt tot mijn steun' voor het onderzoek. Hij verwacht dat dit zal blijven doorgaan, wat 'effectief functioneren in het presidium' onmogelijk maakt.

Onderzoek Arib

Vorige week besloot het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, een onderzoek in te stellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Arib toen ze Kamervoorzitter was. Dit gebeurde op basis van anonieme brieven die erover waren binnengekomen, en op aandringen van de landsadvocaat. Dat er een onderzoek zou komen, lekte uit via NRC. Arib wist op dat moment nog van niets.

Onderzoek moet uitwijzen of zij een onveilige werksfeer heeft gecreëerd. Arib richtte haar pijlen op de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp, en sprak van een politieke dolksteek. Maar ze was ook boos op Nijboer, gaf Arib aan. 

De huidige Kamervoorzitter, Bergkamp, maakte dit weekend bekend dat ze aangifte gaat doen van het lek. Hoewel Arib inmiddels is opgestapt als Kamerlid, gaat het onderzoek naar hoe ze handelde wel gewoon door.

Bergkamp zei dat het presidium niet alleen bevoegd, maar zelfs een onderzoek moest instellen naar de aantijgingen tegen Arib. Anders zou het presidium 'geen knip voor de neus waard te zijn', zei Bergkamp gisteren.

Henk Nijboer reageerde zojuist voor de camera:

Nijboer weg uit bestuur Kamer na te veel vragen over kwestie-Arib

01:27
Arib
Lees ook:
Arib weg als lid Tweede Kamer om onderzoek naar haar functioneren