Ga naar de inhoud
Energiecrisis

Kabinet: prijsplafond energie definitief, hoger plafond voor stroom, tarieven omlaag

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld. Voor gas geldt straks een maximumprijs van 1,45 euro per kubieke meter en voor stroom geldt maximaal 0,40 euro. Deze prijzen gelden tot een bepaald verbruiksplafond: voor gas maximaal 1200 kuub per jaar en elektriciteit maximaal 2900 kWh per jaar.

Dat bevestigen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Volgens ingewijden zouden de plannen door de wijzigingen 5 tot 10 miljard duurder worden dan eerder begroot. Eerder hield men al rekening met een bedrag van 10 tot 15 miljard. Deze regeling geldt zeker vanaf 1 januari. Mogelijk is het plafond ook al vanaf november van kracht, maar het is nog onduidelijk hoe dat geregeld wordt.

Van
Lees ook:
Van flat tot vrijstaand huis: dit betekent het prijsplafond voor drie huishoudens

Hoger plafond, lagere tarieven

In de eerdere plannen van het kabinet gold het prijsplafond tot een jaarlijks verbruik van 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas. Voor stroom geldt dus straks een hoger plafond. 

Ook de maximumtarieven zijn flink gewijzigd: in het definitieve pakket daalt de maximumprijs die mensen betalen voor stroom van 70 cent naar 40 cent per kWh. Op die manier moeten ook mensen die geen gas meer verbruiken meeprofiteren van het prijsplafond.

Het maximumtarief voor gas daalt licht, van 1,50 naar 1,45 per m3. De verbruikslimiet voor gas blijft wel gelijk, op 1200 kubieke meter. Wie meer verbruikt, betaalt de volle mep.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer: 'ruimhartig' prijsplafond energie, ook voor verduurzaamde huizen

Oproep Tweede Kamer

Het kabinet hoopt met de gewijzigde plannen tegemoet te komen aan de wensen van de Tweede Kamer. Twee weken geleden riep de Kamer het kabinet op om het prijsplafond voor stroom en gas verruimen, zodat ook grote gezinnen in oude huizen, en mensen die geen gas meer gebruiken profiteren.

Een ruime Kamermeerderheid steunde tijdens de Algemene Beschouwingen een motie van PvdA en GroenLinks die het kabinet daartoe heeft opgeroepen.