Ga naar de inhoud
Perspectief voor boeren

Piet Adema volgt Staghouwer op als minister van Landbouw

Beeld © ANP

Piet Adema, oud-voorzitter van de ChristenUnie, wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Visserij. Dat maakt de ChristenUnie zojuist bekend. Adema volgt Henk Staghouwer op, die vorige maand opstapte. Hij vond zichzelf 'niet de juiste persoon om leiding te geven aan de opgaven die er liggen'.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt Adema 'zeer dankbaar te zijn' dat hij na 'het indringende beroep dat ik op hem heb gedaan' bereid is de taak op zich te nemen.

Belangrijke week

Adema was eerder gedeputeerde in de provincie Friesland en voorzitter van de ChristenUnie. Als minister wordt hij verantwoordelijk voor de toekomst van de landbouw na de grote stikstofbesparing die het kabinet wil doorvoeren. Hij treedt aan in een belangrijke week.

Komende woensdag presenteert bemiddelaar Johan Remkes het verslag van de gesprekken die hij de afgelopen maanden voerde met boeren, landbouw- en natuurorganisaties en het kabinet.

Kwam
Lees ook:
Kwam opstappen minister Staghouwer nou echt zo onverwacht?

Perspectief

De belangrijkste taak die de nieuwe minister de komende tijd krijgt is het schrijven van de zogenoemde 'perspectiefbrief'. Daarin moet duidelijk worden welke mogelijkheden en kansen boeren de komende jaren in Nederland nog hebben. 

Op de eerste versie die Staghouwer van die brief stuurde, tegelijkertijd met het bekend worden van het gewraakte stikstofkaartje van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof, kwam veel kritiek. Een tweede versie van de perspectiefbrief is nooit openbaar geworden, volgens ingewijden omdat de inhoud opnieuw ver onder de maat was.

Een nieuwe, hopelijk definitieve versie van de brief wordt pas in november verwacht. Adema zegt dat hij boeren de komende tijd 'duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst' wil geven.

"Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen."

Bron: RTL Nieuws