Ga naar de inhoud
Arib vertrokken

PvdA-leider: 'Pijnlijk dat Arib steun van de partij niet heeft gevoeld'

Arib als Kamervoorzitter Beeld © ANP

PvdA-fractieleider Attje Kuiken vindt het pijnlijk dat het gisteren opgestapte Kamerlid Khadija Arib de steun van de partij niet heeft gevoeld. In een brief aan de leden van de PvdA schrijft ze dat het bericht over haar vertrek de partij diep raakt. ''Het laat ons met een mengeling van verslagenheid en ontsteltenis achter.''

Zaterdag houdt de PvdA een politieke ledenraad en beantwoordt Attje Kuiken vragen over de gang van zaken. Het is volgens haar van groot belang voor Arib, de partij en het vertrouwen in de parlementaire democratie, dat de gang van zaken tot op de bodem wordt uitgezocht. Zij pleit voor een onafhankelijk onderzoek. ''De Kamervoorzitter moet verantwoording afleggen.''

Aangifte

Inmiddels heeft het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, besloten om aangifte te doen van het lekken van vertrouwelijke informatie over het voorgenomen onderzoek, naar het gedrag van Khadija Arib als Kamervoorzitter. 

Dagelijks
Lees ook:
Dagelijks bestuur Tweede Kamer doet aangifte van lekken onderzoek naar Arib

Kuiken prijst in de brief aan de leden Arib voor haar werk in de Kamer: ''Een volksvertegenwoordiger met een ongekende drive voor vrijheid en emancipatie. Een voorzitter die onze parlementaire democratie koersvast diende en de Tweede Kamer standvastig door woelige vergaderingen leidde. Een partijgenoot die krachtig stem gaf aan verdrukten in de samenleving. Een stem die eigenlijk niet te missen is'', schrijft de fractieleider van de PvdA.

Tegelijkertijd vraagt Kuiken zich af, hoe het heeft kunnen gebeuren dat ze als voormalig voorzitter van de Tweede Kamer nu publiekelijk in de vuurlinie is beland, door aantijgingen die zij niet kent. ''Waarom is het niet gelukt te komen tot een zorgvuldig proces dat eenieder verdient als er wordt geklaagd? Hoe kan het dat wordt gelekt over een zaak die de waardigheid van een volksvertegenwoordiger meteen in diskrediet brengt?"

Aan tafel

Kuiken heeft het moeilijk met het feit dat Arib heeft aangegeven dat ze onvoldoende steun kreeg van haar eigen partij. ''We hebben doorlopend contact gehouden en zouden gisteren met Khadija aan tafel gaan om te bespreken hoe het verder moest. Voordat we dit konden doen, had Khadija besloten dat zij niet meer verder kon'', zegt Kuiken.

Ze schrijft dat het de afgelopen dagen een worsteling was hoe het goed te doen. ''Maar daar zijn we onvoldoende in geslaagd En dat trek ik me aan''.

Bekijk ook: Politiek verslaggever Fons Lambie over Arib

01:34
'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'