Ga naar de inhoud
'Anonieme dolkstoten'

Arib weg als lid Tweede Kamer om onderzoek naar haar functioneren

Khadija Arib in haar rol van voorzitter van de Tweede Kamer (archieffoto). Beeld © ANP

Khadija Arib vertrekt als lid van de Tweede Kamer. De oud-Kamervoorzitter zegt niet langer te kunnen functioneren als gevolg van het onderzoek dat Kamervoorzitter Bergkamp naar haar heeft aangekondigd. PvdA-leider Attje Kuiken zegt te zijn 'overvallen' door Aribs vertrek.

"Als volksvertegenwoordiger heb ik de afgelopen 24 jaar veel meegemaakt", zegt het PvdA-Kamerlid in een verklaring op Twitter (zie onder), "maar nog nooit zoveel als in de afgelopen 48 uur. Ik ben veel gewend, maar de (anonieme) dolkstoten van de laatste dagen hebben ertoe geleid dat ik niet langer wens aan te blijven als Kamerlid."

Onveilige werkomgeving

Vera Bergkamp (D66), opvolger van Arib als Kamervoorzitter, besloot met het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer dat er een onderzoek naar Arib moest komen, meldde NRC deze week. Reden was de 'zeer onveilige werkomgeving' waarvan melding was gemaakt tijdens Aribs periode als Kamervoorzitter.

Er zouden twee anonieme brieven met klachten over Arib zijn binnengekomen waarin zij wordt beschuldigd van 'machtsmisbruik', het voeren van 'een schrikbewind' en het creëren van 'een onveilige werkomgeving'. De klachten zouden passen bij eerdere signalen van een onveilige werkomgeving, zo zou in het advies van de landsadvocaat staan. Het zou gaan om een 'breder structureel probleem'.

'Staatsrechtelijk onjuist'

"Afgelopen woensdagavond moest ik via de pers vernemen dat het presidium een onderzoek naar mijn functioneren als vroegere Kamervoorzitter wil instellen omdat anonieme personen klachten over mij hadden", schrijft Arib. 

Oud-Kamervoorzitter
Lees ook:
Oud-Kamervoorzitter Arib woest om onderzoek grensoverschrijdend gedrag

"Het presidium heeft buiten het zicht van de Kamer de landsadvocaat de opdracht gegeven een zittend Kamerlid te controleren. Dat is niet alleen staatsrechtelijk onjuist, maar het is ook een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan."

Fractie 'overvallen'

De Tweede Kamerfractie van de PvdA is overvallen door het besluit van Arib. Ze had partijleider en fractievoorzitter Attje Kuiken daar niet vooraf over verteld, zegt Kuikens woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is de laatste dagen geprobeerd contact te zoeken en een gesprek met Arib aan te gaan, maar is het daar niet meer van gekomen. Dat Arib opstapte, had wat haar partij betreft 'ook niet gehoeven'.

Bekijk ook: Bergkamp vs. Arib: waar draait het om?

01:39
Khadija Arib (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) reageren op het onderzoek dat door de landsadvocaat zou zijn geadviseerd.