Ga naar de inhoud
Pepijn van Houwelingen

Ministers doen aangifte tegen FVD-Kamerlid om nazi-tweet: 'We trekken hier een grens'

De ministers Kuipers (VWS) en Van Gennip (SZW). Beeld © ANP

Een ongekende stap van twee ministers tegen FVD-Kamerlid Van Houwelingen. Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Karien van Gennip van Sociale Zaken doen gezamenlijk aangifte tegen het Kamerlid vanwege diens omstreden tweet met een nazivlag. "Wij vinden dat we hier een grens moeten trekken", zegt Van Gennip.

Afgelopen weekend twitterde het Forum-Kamerlid een foto waarin het lijkt of Kuipers en Van Gennip een nazivlag hijsen. De ministers noemden de actie 'stuitend' en 'een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'. Ze kondigden al aan dat ze zich gingen beraden op stappen.

Van Houwelingen heeft de tweet inmiddels verwijderd. "Gezien de ophef die er op volgde, had ik het waarschijnlijk beter niet kunnen doen", schreef hij in een toelichting. In een nieuwe tweet is de nazivlag vervangen door een vlag van de voormalige Sovjet-Unie.

Verschrikkelijk

Toch zetten de ministers de aangifte door. ''Wij hechten aan vrijheid van meningsuiting'', zegt Kuipers, ''maar voor ons als persoon zijn er grenzen. De swastikavlag hijsen heeft voor veel Nederlanders nog altijd een verschrikkelijke herinnering." Zij doen aangifte van belediging, smaad en/of laster.

Het kabinet neemt duidelijker stelling tegen de uitingen van Forum voor Democratie. Vorige week liepen alle ministers en staatssecretarissen weg bij de inbreng van Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Vorig jaar draaide minister De Jonge de FVD-leider tijdens een debat nog demonstratief de rug toe.

'De tijd van schouders ophalen is voorbij'

"Het is ongekend dat ministers aangifte doen tegen een gekozen volksvertegenwoordiger", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Maar de maat lijkt vol voor het kabinet. De tijd van schouders ophalen lijkt voorbij. Vorige week concludeerde minister Kaag ook al dat niks doen en denken dat het wel overgaat niet heeft gewerkt."