Ga naar de inhoud
Na onrust investeerders

Minister De Jonge wil grens huurbescherming vaststellen op 1000 euro

De huurbescherming wordt uitgebreid. Bewoners van huizen met een huur tot 1000 euro kunnen er aanspraak op maken. Beeld © ANP

Huurders van woningen met een huur tot 1000 euro kunnen straks aanspraak maken op huurbescherming. Dat maakte minister Hugo de Jonge voor Wonen vandaag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De Jonge hoopt dat door die duidelijkheid de rust terugkeert onder investeerders, die nieuwe huurwoningen voor de middensector moeten financieren. Enkele maanden geleden maakte hij bekend dat hij de huurbescherming fors wilde gaan uitbreiden. Hij twijfelde toen nog over de grens en wilde die ergens tussen de 1000 en 1250 euro huur per maand leggen. Gevolg van die aankondiging was dat investeerders direct op de rem trapten. 

Belangen

Tijdens het woondebat van vandaag maakte De Jonge duidelijk dat hij een goede afweging wil maken tussen de belangen van investeerders, die rendement moeten kunnen halen, en de bescherming van huurders.

 

Gigantische
Lees ook:
Gigantische huurverhoging dreigt volgend jaar, kabinet wil ingrijpen

Juist in het segment middenhuur zijn heel veel woningen nodig om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld onderwijzers, agenten en verpleegkundigen in de steden kunnen blijven wonen. De Jonge heeft daarvoor woningcorporaties,  maar bijvoorbeeld ook investeerders zoals pensioenfondsen, hard nodig.

Nieuwe contracten

Nu ligt de grens voor huurbescherming bij de sociale huurgrens bij 763,47 euro. De ruimere bescherming gaat straks gelden voor nieuwe contracten. Dat betekent dat nieuwbouw er dus direct onder valt.

Bij bestaande bouw wordt de uitbreiding van de huurbescherming pas van kracht als er een wisseling van huurders is, zei De Jonge in de Tweede Kamer. Om vast te stellen hoe hoog de huur van een woning mag zijn, is er nu al een puntenstelsel. Dit zogenoemde woning waarderingsstelsel wordt uitgebreid. 

Vraagt een verhuurder te veel huur en moet de werkelijke huur onder de 1000 euro liggen, dan kan de huurder naar de huurcommissie stappen om huurverlaging aan te vragen.

Bekijk ook: in april legden we uit waarom de huur omhoog dreigde te gaan:

01:49
Misschien dat het met de nieuwe plannen dus anders kan zijn.