Ga naar de inhoud
Maatschappelijke weerstand

Keert coronatoegangsbewijs wel of niet terug? Kabinet is verdeeld

Bezoekers tonen een coronatoegangsbewijs-QR-code voorafgaand aan een bezoek aan een café en een theater. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Alleen als een meerderheid van de Tweede Kamer dat wil, zal zorgminister Ernst Kuipers een wetsvoorstel indienen voor de terugkeer van het coronatoegangsbewijs (ctb). Vooralsnog is hij niet voornemens die opnieuw in te voeren. Het kabinet is verdeeld.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) is minder stellig. Volgens haar willen veel sectoren de pas 'in de gereedschapskist' houden, als laatste redmiddel om sluiting te voorkomen bij een enorme opleving van het coronavirus. Adriaansens zegt zich evenwel bewust te zijn van de politieke gevoeligheid rond de toegangspas. 

Forse
Lees ook:
Forse kritiek op kabinet: we zijn niet voorbereid op nieuwe coronacrisis

Het openhouden van de samenleving is het uitgangspunt van de langetermijncoronastrategie van het kabinet, benadrukt Adriaansens.

Adriaansens: ctb wel degelijk effectief

VVD-Kamerlid Harry Bevers zei dat in 14 van de 29 sectorplannen de terugkeer van een ctb is opgenomen. De VVD-fractie wil die toegangspas graag weer terug. Coalitiepartner CDA niet. Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg is tot nu toe niet aangetoond dat het ctb heeft geleid tot minder coronabesmettingen. Volgens Adriaansens is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de pas 'wel degelijk effectief' is geweest.

Naast het CDA zien ook verschillende oppositiepartijen niets in de terugkeer van het toegangsbewijs, zoals de PVV, SGP, DENK en de BoerBurgerBeweging (BBB).

Van
Lees ook:
Van Dissel: 'Voorlopig nog geen coronamaatregelen nodig'

Overigens is er momenteel geen wettelijke grondslag voor een coronatoegangsbewijs. In de wetswijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg), die recent bij de Tweede Kamer is ingediend, is de invoering van het ctb niet opgenomen. Via de aangepaste Wpg worden straks het nemen van collectieve coronamaatregelen - zoals de verplichting een mondkapje te dragen - wettelijk verankerd. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen. De Raad van State heeft het kabinet onlangs geadviseerd de toegangspas wél in de Wpg op te nemen.

Grote maatschappelijke weerstand

Onder meer werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de cultuursector willen die pas kunnen inzetten, om sluiting te voorkomen. Dat hebben zij opgenomen in hun sectorplannen, waarin ze op verzoek van het kabinet aangeven wanneer ze welke maatregelen nemen bij een opleving van corona.

Met het coronatoegangsbewijs mochten mensen tijdens de coronapandemie op bepaalde locaties alleen naar binnen als ze waren getest, gevaccineerd of aantoonbaar waren hersteld van corona. De pas werd een paar maanden geleden afgeschaft. De maatschappelijke weerstand tegen de maatregel was groot. Er werd meer dan eens tegen geprotesteerd, zoals vorig jaar in Den Haag:

Demonstratie tegen coronatoegangsbewijs: 'Bang dat ik straks niet naar het ziekenhuis mag'

01:27
Vorig jaar september waren in Den Haag zo'n duizend demonstranten op de been.