Ga naar de inhoud
Voordeel voor verkeerde groep

Tweede Kamer tegen lagere parkeertarieven voor elektrische auto

Beeld © ANP

De Tweede Kamer is tegen het verlagen van parkeertarieven voor elektrische auto’s. Het kabinet wilde dat mogelijk maken door een wijziging van de gemeentewet. Maar een Kamermeerderheid is het daar niet mee eens, zo bleek vanavond. "We voelen er niets voor om dure auto’s gratis te laten parkeren."

De wijziging van de gemeentewet is een erfenis van het vorige kabinet. Zo wilde Rutte III het rijden met een elektrische auto stimuleren. Maar de parkeertarieven worden door gemeenten bepaald. Daarom is het nodig om eerst de gemeentewet te wijzigen.

Afspraken Klimaatakkoord

D66 is, net als de vandaag afwezige ChristenUnie en GroenLinks, voorstander van de wijziging, zei D66-Kamerlid Lisa van Ginneken vandaag in het debat over de wetswijziging. "De wetswijziging helpt gemeenten te zorgen voor schone lucht en draagt bij aan de verkoop van elektrische auto's." Daarmee moeten de afspraken over de vermindering van CO2-uitstoot uit het Klimaatakkoord worden gehaald.

Maar dat argument trok vanmiddag weinig partijen bij het debat in de Kamer over de streep. Zelfs coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen. Opmerkelijk want staatssecretaris Vivianne Heijnen, die het voorstel behandelt, is van CDA-huize.

Eigenaar
Lees ook:
Eigenaar elektrische auto hoeft straks minder te betalen voor parkeren

Voordeeltjes

Ook PVV, SP, DENK en de SGP zijn uitgesproken tegenstander van de wijziging. PVV-Kamerlid Barry Madlener noemde het 'een verschrikkelijk plan'. "Teslarijders krijgen al meer dan genoeg voordeeltjes, zoals een aanschafsubsidie voor hun auto en subsidie op zonnepanelen."

DENK noemde het extraatje voor mensen met een elektrische auto het grootste probleem van het plan. "A-solidair en asociaal", zei DENK-Kamerlid Stephan van Baarle. Bovendien zouden gemeenten er helemaal niet op zitten te wachten. "We voelen er niets voor om dure auto’s gratis te laten parkeren”, zei de SGP.

Heijnen niet bang

Staatssecretaris Heijnen trekt het wegstemmen van de wetswijziging niet persoonlijk aan. "Ik kom uit de lokale politiek", zei ze toen haar werd gevraagd het voorstel in te trekken. "In Maastricht waren wij er nooit zo bang voor om als college een voorstel in te brengen en van de gemeenteraad te horen wat ze van het voorstel vonden. Het is mijn taak om op het moment dat een meerderheid van de Kamer een Klimaatakkoord onderschrijft, dat je gaat kijken hoe je in gemeenten gedifferentieerde parkeertarieven gaat invoeren voor elektrische auto's. Dan is dat gewoon mijn taak om dat voor te leggen aan de Tweede Kamer. En dan is het aan de Tweede Kamer om daar iets van te vinden, maar ik heb mijn best gedaan."