Ga naar de inhoud
Geen excuses

FvD-Kamerlid Van Houwelingen over nazivlagtweet: 'Beter niet kunnen doen'

FvD-Kamerlid Van Houwelingen biedt geen excuses aan. Beeld © ANP

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen biedt geen excuses aan voor het plaatsen van een tweet met een gefotoshopte afbeelding van de ministers Kuipers en Van Gennip met een nazivlag. Wel schrijft hij in een column dat het 'misschien' ongepast en onhandig was.

"Gezien de onzinnige ophef die erop volgde, had ik het waarschijnlijk beter niet kunnen doen", schrijft Van Houwelingen.

De ministers Kuipers en Van Gennip zetten vorige week zelf een foto online waarop zij een vlag hijsen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. In zijn tweet zette Van Houwelingen daarnaast een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. "De façade en de werkelijkheid", was de begeleidende tekst.

Ministers
Lees ook:
Ministers overwegen aangifte tegen FVD-Kamerlid om tweet met nazivlag

Stuitend

De woede over die tweet was groot. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemde de tweet 'wanstaltig' en kondigde een klacht aan wegens het schenden van de gedragsregels van de Tweede Kamer.

Kuipers en Van Gennip noemden de actie van de FvD'er 'stuitend' en 'een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'.

Overdreven

Na de ontstane ophef verwijderde Van Houwlingen de tweet en verving die door een versie met een communistische vlag met hamer-en-sikkel. Van Houwelingen vindt de ophef en woede over zijn vergelijking 'overdreven'.

Toch geeft hij toe dat hij zijn doel niet heeft bereikt. "Zo'n pesterige tweet met een vlag van het ene of het andere totalitaire regime had ik best kunnen laten. Het hielp niet - en het zorgde voor verwarring." Om daarna te concluderen dat mensen niet zo lichtgeraakt moeten zijn.

Juridische stappen

Het incident volgde vorige week op het weglopen van het kabinet toen FvD-leider Thierry Baudet suggereerde dat minister van Financiën Sigrid Kaag op een spionnenopleiding zou hebben gezeten. Omdat Baudet weigerde dat terug te nemen, ontnam de voorzitter van de Tweede Kamer hem het woord.

Kuipers en Van Gennip beraden zich vanwege de tweet op juridische stappen tegen Van Houwelingen. Volgens Haagse ingewijden komt daar snel duidelijkheid over.

Kamervoorzitter
Lees ook:
Kamervoorzitter Bergkamp grijpt in: ze wil het dreigen van tribunalen niet meer