Ga naar de inhoud
Tussen links en rechts

Botsende wereldbeelden in debat transgenderwet, uitkomst nog onduidelijk

Kamerleden vanavond tijdens het debat over de transgenderwet. Beeld © ANP

Het debat over de transgenderwet heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd of een Kamermeerderheid de nieuwe wet steunt. De rechtse oppositie is tegen, net als coalitiepartij ChristenUnie. Een groot deel van de linkse oppositie is voor de aanpassing, net als coalitiepartij D66. De coalitiepartijen VVD en het CDA hebben nog veel vragen.

Onderwerp van het wetsvoorstel is het mogelijk maken om de geslachtsaanduiding in een paspoort te wijzigen, zonder een verklaring van een arts of psycholoog. Ook wordt het in de nieuwe wet mogelijk voor kinderen jonger dan 16 jaar om via de rechter de geslachtsaanduiding in het paspoort te laten veranderen.

Beeld van God

Vanavond bleek opnieuw dat partijen aan de rechterzijde in de Kamer tegenstander zijn van de nieuwe wet. SGP-Kamerlid Bisschop verklaarde zich tegenstander: "We kunnen het beeld van God niet naar believen kneden. We moeten geen ongelimiteerde scheppers van onze eigen identiteit willen zijn."

Ook de Groep Van Haga en de PVV gaven aan niets voor een wetswijziging te voelen. Zij vinden een deskundigenverklaring een goede manier om verkeerde keuzes te voorkomen. Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt ziet geen noodzaak om deze wet aan te passen. "De huidige regeling is goed te doen. Ik heb grote twijfels of het nodig is om de leeftijdgrens te verlagen en de deskundigentoets er uit te halen."

Geslachtsverandering
Lees ook:
Geslachtsverandering in paspoort straks makkelijker? Kamer twijfelt

Twijfels bij VVD en CDA

De VVD heeft nog geen standpunt ingenomen. Wel stelde VVD-Kamerlid Ellian vooral veel vragen aan de minister en uitte daarmee de twijfels van zijn fractie.

Zo vroeg hij zich af waarom een deskundigengesprek niet langer zinnig zou zijn. Zo'n gesprek zou volgens het Kamerlid 'wel degelijk een functie kunnen hebben', bijvoorbeeld om er achter te komen of iemand goed is voorgelicht. "Weet diegene wat de consequenties zijn?"

Het CDA maakt zich vooral zorgen over minderjarigen, zegt Kamerlid Knops. "We hebben vragen over de uitvoerbaarheid van de wet. Namelijk dat het gaat om minderjarigen, dat alle waarborgen gehanteerd moeten worden zodat ook de rechten van die kinderen op een goede manier gediend worden."

Hoogste tijd

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken sprak tijdens het debat over haar eigen ervaringen als transpersoon. Juist door die ervaringen is zij een hartgrondig voorstander van de voorgestelde wetswijziging. "De deskundigenverklaring past in een tijd dat mensen dachten dat transgender zijn een stoornis was. Het is hoog tijd om de procedures daarop aan te passen."

Ook GroenLinks, BIJ1, Volt en de PvdA steunen de wetswijziging.

Aan het eind van de avond werd het debat vanwege het late tijdstip geschorst. Morgen gaat de Kamer verder. Dan geeft ook de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind antwoord op de gestelde vragen. Volgend week wordt er door de Kamer over gestemd.

Wachtlijsten
Lees ook:
Wachtlijsten transgenderzorg te lang: 'Je gaat eraan onderdoor'

'Veel twijfel, vooral over geslachtsverandering in paspoort kinderen'

Politiek verslaggever Floor Bremer over de stand van het debat: "Bij veel partijen zit nog twijfel. Met name over de leeftijd waarop kinderen een wijziging van hun geslacht kunnen aanvragen. Het is dan ook nog niet zeker of de wet het gaat halen. Want ook bij coalitiepartijen CDA en VVD is die twijfel er. ChristenUnie heeft al laten weten tegen te stemmen."

Bekijk ook: Casper (15) is transgender en klaar met hokjesdenken

01:46