Ga naar de inhoud
Veel steun voor CDA-motie

Kamer wil dat gemeenten en provincies bouw distributiecentra voorkomen

Een distributiecentrum in Bodegraven. Beeld © Tobias Kleuver Media

De Tweede Kamer wil dat gemeenten en provincies de bouw van nieuwe distributiecentra op ongewenste plekken voorkomen. Een motie waarin het CDA hierom vraagt, is mede ondertekend door D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren en krijgt bij de stemmingen volgende week zeker een meerderheid.

Het CDA concludeert dat er in de afgelopen jaren steeds meer distributiecentra bij zijn gekomen, vooral langs snelwegen in Nederland. Voor nog zeker 64 nieuwe grote hallen liggen de plannen klaar. De grote raamloze kolossen ontsieren volgens het CDA en de andere partijen die de motie tekenden, het landschap.

In 2019 adviseerde het College van Rijksadviseurs dat er grenzen moeten worden gesteld aan de bouw van de kolossale centra. Ook werd het Rijk gevraagd meer regie te nemen.

Stop
Lees ook:
Stop op nieuwe distributiecentra? Oplossing niet zo eenvoudig

Op dit moment is minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, in gesprek met provincies over beleid voor grootschalige bedrijfsvestigingen. De Kamer vraagt de minister nu samen met de provincies 'een landelijke beleidslijn op te stellen, met een zwaar afwegingskader om nieuwe grootschalige distributiecentra op ongewenste plekken te voorkomen'.

De indieners van de motie willen dat De Jonge er ook voor zorgt dat gemeenten en provincies restrictief omgaan met de bouw van nieuwe distributiecentra, zolang de nieuwe beleidslijn er nog niet is.