Ga naar de inhoud
Nazivlag

Ministers overwegen aangifte tegen FVD-Kamerlid om tweet met nazivlag

FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen. Beeld © ANP / Paul Dijkstra

Twee ministers doen mogelijk aangifte tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen vanwege een omstreden tweet met een nazivlag. Een aangifte is een optie en hoort tot de 'stappen' die ministers Kuipers (Volksgezondheid) en Van Gennip (Sociale Zaken) bestuderen, zo bevestigen betrokkenen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Dit weekend twitterde het Forum-Kamerlid een foto waarin het lijkt of Kuipers en Van Gennip een nazivlag hijsen.

Opties

Verschillende opties worden nu verkend en juridisch geanalyseerd. Omdat het een aangifte van twee ministers tegen een parlementslid betreft, is mogelijk een besluit van de ministerraad nodig. Dat kan aanstaande vrijdag tijdens de reguliere ministerraad, maar ook eerder. Als het nodig is, kan een extra kabinetsoverleg snel plaatsvinden, zelfs digitaal.

Of de betrokken ministers ook daadwerkelijk aangifte gaan doen, moet nog worden besloten.

Ministers
Lees meer:
Ministers overwegen stappen tegen FVD-Kamerlid om nazi-tweet

Photoshop

De beide ministers zetten afgelopen week zelf een foto online waarop zij een vlag hijsen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties op het gebouw dat hun ministeries delen. In zijn tweet zette Van Houwelingen daarnaast een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. "De façade en de werkelijkheid", was de begeleidende tekst.

Het bericht op Twitter is intussen verwijderd. Van Houwelingen heeft het vervangen door een plaatje waarin de communistische vlag is gemonteerd.

Stelling nemen

Het kabinet neemt duidelijker stelling tegen de uitingen van Forum voor Democratie. Eerder vorige week besloot het kabinet weg te lopen bij de inbreng van Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Volgens juridische experts heeft het kabinet verschillende opties: of als kabinet aangifte doen, of persoonlijk door ministers zelf via het strafrecht. Ook kan het Openbaar Ministerie zelfstandig tot onderzoek of vervolging overgaan.

Bijdrage
Zie ook:
Bijdrage Baudet vol complottheorieën: 'Hij wil twijfel zaaien over alles'