Ga naar de inhoud
'Nieuw dieptepunt'

Ministers overwegen stappen tegen FVD-Kamerlid om nazi-tweet

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) beraden zich op stappen tegen FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen omdat die op Twitter een gefotoshopte afbeelding van hen heeft geplaatst met een nazivlag. Zij noemen het 'stuitend' en 'een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'.

Kuipers en Van Gennip zetten afgelopen week zelf een foto online waarop zij een vlag hijsen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties op het gebouw dat hun ministeries delen. In zijn tweet zette Van Houwelingen daarnaast een foto waarin dat doek is vervangen door een nazivlag. "De façade en de werkelijkheid", was de begeleidende tekst.

Het bericht op Twitter is intussen verwijderd. Van Houwelingen heeft het vervangen door een plaatje waarin de communistische vlag is gemonteerd. 

'Woest makend'

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte liet vanavond op Twitter weten het 'woest makend' te vinden dat Van Houwelingen 'de veiligheid van ministers zo in gevaar brengt'. "En het is al even wanstaltig dat daarvoor een nazivlag wordt gebruikt", schrijft hij.

Paternotte dient een klacht in bij het College van onderzoek integriteit, dat toezicht houdt op het gedrag van Kamerleden. "In de regels voor Tweede Kamerleden staat dat een Kamerlid geen gedrag vertoont dat 'het gezag of de waardigheid van de Kamer in ernstige mate' schaadt", meldt Paternotte in een korte verklaring. "Deze actie doet precies dat wel, ernstige schade toebrengen aan ons ambt."

Tweede keer deze week

Het is de tweede keer deze week dat het kabinet actief de uitingen van Forum voor Democratie tegengaat. Deze week besloot het kabinet weg te lopen bij de inbreng van Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, zoals te zien is in deze video:

Kabinet loopt weg bij speech Thierry Baudet

01:42