Ga naar de inhoud
Aanpak personeelskrapte

Kamer wil bonus voor voltijd werken om personeelstekort aan te pakken

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De Tweede Kamer wil dat er een bonus komt voor mensen die voltijd werken. Dat moet mensen in sectoren waar een personeelstekort is, zoals de zorg, de kinderopvang, de bouw en het onderwijs stimuleren om in plaats van deeltijd voltijd te gaan werken.

Een motie van D66 en VVD tijdens het begrotingsdebat gisteravond kreeg steun van een hele ruime Kamermeerderheid.

Gesloten:
Lees ook:
Gesloten: door personeelstekort moeten zaken vaker (tijdelijk) dicht

Verboden onderscheid

Premier Rutte zei dat er door het kabinet al langer naar deze stimuleringsmaatregel wordt gekeken, maar dat het juridisch lastig ligt.

Hij wees daarbij op een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat zegt dat de voltijdbonus een verboden onderscheid maakt naar full- en parttime werken. Omdat voltijders meer worden betaald dan deeltijders.

Hoogte bonus

Ook is het volgens minister van Sociale Zaken Van Gennip de vraag hoe er om moet worden gegaan met mensen die niet voltijds werken, maar wel bijna, zoals 80 procent van de werkweek. Daarnaast moeten veel details nog worden uitgewerkt, bijvoorbeeld wat de hoogte is van de bonus en wie deze moet betalen: werkgevers of de overheid.

"Met name in zorg en onderwijs zou het heel erg fijn zijn als mensen een stapje naar voren zetten en een aantal uur meer gaan werken", zegt Van Gennip vandaag. Ministers Dennis Wiersma (Onderwijs) en Conny Helder (Langdurige Zorg) werken samen met Van Gennip aan een plan. Of het kabinet alsnog eerst inzet op een bonus voor zorg- en onderwijspersoneel, is onduidelijk. Het tekort aan personeel raakt inmiddels bijna alle sectoren.

Fysiek te zwaar

Ook wordt er dan indirect onderscheid gemaakt naar geslacht, omdat veel vrouwen in deeltijd werken. Dat zou dan in strijd zijn met de Wet gelijke behandeling. Rutte zei wel dat hij het desondanks positief inziet voor de bonus. Ook de Raad van State denkt dat het mag.

SP-leider Marijnissen wees er tijdens het debat op dat het geen oplossing is voor het personeelstekort in de zorg. Veel personeel kan het volgens haar niet fysiek volhouden om voltijds te gaan werken.

Bekijk ook: parttimer kan deel personeelstekort oplossen, maar wordt ontmoedigd

03:01