Ga naar de inhoud
Algemene Beschouwingen

Baudet niet in Kamer, wel op tv, 'vrouw op punt van bevallen'

Baudet tijdens de eerste dag van de APB. Beeld © ANP

Nadat Thierry Baudet (FvD) gisteren in de Kamer de Russische regering prees en insinueerde dat minister Sigrid Kaag op een spionnenschool zou hebben gezeten, slaat hij vandaag de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen over. Zijn vrouw zou volgens een woordvoerder op het punt van bevallen staan. Hij schoof vanochtend wel aan in een uitzending van het televisieprogramma Ongehoord Nieuws.

Baudet voerde gisteren wel het woord. Daarbij haalde hij theorieën aan over de 'vernietiging' van de samenleving en internationale samenspanningen tegen 'echte mensen', en prees hij de Russische regering als een voorbeeld voor 'een sterk besef van nationale identiteit, met een realistische benadering van de buitenlandse politiek en een viriele, mannelijke leider waartegen de verwijfde, niet zelden seksueel deviante politici van het Westen schril afsteken'.

Kabinet loopt weg

Toen hij zei dat een afdeling van de universiteit van Oxford waar Sigrid Kaag gestudeerd heeft 'in feite weinig meer is dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten', liep het kabinet weg en werd hem het woord ontnomen. Bekijk hier dat moment terug:

Kabinet loopt weg bij speech Thierry Baudet

01:42

"Er zijn grenzen en ik moet de grenzen van mijn integriteit bewaken", zei minister Sigrid Kaag na het incident. "Dit is mijn grens. Ik laat mij door niets en niemand op die manier wegzetten. Ook niet in het parlement waar ik te gast ben." 

Bedreigingen

Kaag krijgt veel bedreigingen. Ze wordt sinds juni extra beveiligd. Dit soort verhalen maakt het er volgens haar niet beter op. Haar familie is ook bezorgd over haar en heeft angst dat er wat met haar gebeurt.

De D66-minister waardeerde het dat de rest van het kabinet eveneens de zaal verliet. "Ik voel mij enorm gesteund door het kabinet", zei ze na middernacht na afloop van het debat. Bekijk hier het interview terug: 

Kaag: Er zijn grenzen, ik bewaak de grens van mijn integriteit

02:41

'Alt-right conspiracy-theory'

Premier Mark Rutte is 'ontzettend blij' dat het kabinet is opgestapt toen Thierry Baudet Sigrid Kaag aanviel. "Wat hier gisteravond gebeurde was een alt-right conspiracy-theorie de Kamer in slingeren over een collega van mij in het kabinet, met alle risico's die dat met zich meebrengt voor veiligheid, voor het verder opjutten van bevolkingsgroepen", zei hij vandaag. 

"Dit ging over alle grenzen". Rutte zegt dat het kabinet daarom spontaan besloot op te stappen toen ze zagen dat Kaag het verhaal niet langer wilde aanhoren. "Toen zij opstond, hebben we elkaar aangekeken en gezegd: we laten haar niet alleen vertrekken. Dan vertrekken wij als team, en ik ben ontzettend blij dat wij dat gedaan hebben."

Livestream

De Tweede Kamer liet Baudet gisteren eerder aan het woord dan hij eigenlijk gepland stond vanwege zijn hoogzwangere vrouw. Of hij vandaag de hele dag afwezig is, is nog onduidelijk, maar hij zal in ieder geval niet het woord voeren.

Ook de tweede dag van de beschouwingen is vandaag via deze livestream te volgen. 

Bron: RTL Nieuws