Ga naar de inhoud
Uitwerking prijsplafond

PvdA: kabinet reageerde te laat op energieprijzen, onzekerheid duurt voort

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. Beeld © ANP

Het kabinet heeft veel te laat gereageerd op alle waarschuwingen van experts dat huishoudens in de problemen zouden komen door een hoge energierekening. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken tijdens het debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar. "Als je elke keer te laat reageert, en regeert, kan je geen vertrouwen kweken."

Bovendien duurt de onzekerheid nu nog steeds voort. "Er ligt nu een prijsplafond voor de energierekening waarvan we de uitwerking nog steeds niet kennen. Misschien pas op 1 november", zei Kuiken. Zij riep het kabinet op zo snel mogelijk een einde aan die onzekerheid te maken.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: verlagen energierekening moet gemiddeld gezin 2280 euro besparen

Complimenten

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers erkende dat de coalitiepartijen te laat de ernst van de situatie inzagen. "Betreur ik zoals het is gegaan? Ja." Hij complimenteerde Kuiken voor het idee voor een prijsplafond voor de energierekening, dat zij samen met GroenLinks-leider Jesse Klaver enkele weken geleden presenteerde.

Kuiken riep de coalitiepartijen op samen tot verdere plannen te komen in plaats van het afwijzen van ideeën van de oppositie. "Niet met de koppen tegenover elkaar staan, maar de koppen bij elkaar steken."

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie helpt niet iedereen: deze groepen lijken vergeten