Ga naar de inhoud
Twijfel bij vakbonden

Miljarden aan koopkrachtmaatregelen, maar oppositie vindt het onvoldoende

Minister van Financiën Sigrid Kaag biedt de Miljoenennota aan in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Voor 17 miljard euro aan koopkrachtmaatregelen: dat presenteerde het kabinet vandaag, en dan kwam daar op het laatste moment ook nog een prijsplafond bij voor energie. Toch is de oppositie, van links tot rechts, niet tevreden. Ook veel maatschappelijk organisaties zetten hun vraagtekens bij de kabinetsplannen.

Het gaat om een pakket van in totaal 17 miljard euro voor de koopkracht van huishoudens. De duurste ingrepen zijn de structurele verhoging van het wettelijk minimumloon en de verlaging van het lage inkomstenbelastingtarief. Daarnaast verhoogt het kabinet de huurtoeslag met 203 euro en gaat de belastingkorting voor werkenden omhoog.

Te weinig, te laat

De maatregelen zouden de achteruitgang van dit jaar, een koopkrachtdaling van gemiddeld 6,8 procent, maar voor een deel goedmaken: een gemiddelde koopkrachtplus van 3,9 procent. Hoe het plaatje eruit gaat zien nu voor een deel van het energieverbruik maximumtarieven gaan gelden, is nog onduidelijk.

Linkse partijen in de Tweede Kamer vinden het allemaal te weinig en te laat. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vreest dat de maatregelen alleen helpen op de korte termijn. "Ik vind het pijnlijk om te constateren dat het kabinet eigenlijk een beetje doof en blind lijkt voor de zorgen van mensen thuis."

'Beschaving op het spel'

DENK-leider Farid Azarkan noemt de plannen voor koopkrachtherstel 'lang niet voldoende'. Volgens hem haalt het kabinet '50 miljard euro meer op bij bedrijven en burgers' en is er 'ruimschoots' geld om ook dit jaar al positieve koopkrachtcijfers neer te zetten.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat het kabinet 'de bestaanszekerheid van veel Nederlanders en daarmee onze beschaving op het spel’ zet. De aangekondigde maatregelen tegen de daling van de koopkracht komen 'te laat'.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: verlagen energierekening moet gemiddeld gezin 2280 euro besparen

Ook de rechtse oppositie in de Kamer vindt het te weinig, zegt PVV-leider Geert Wilders. Het kabinet heeft volgens hem al het vertrouwen in het land verspeeld. "Ze hebben de andere kant op gekeken", vindt hij, "er is zo veel pijn en zo veel leed."

'Rampenkoers' voortgezet

Ook Forum voor Democratie vindt dat het kabinet 'wederom niets' doet 'aan de crisis waarin Nederland verkeert'. De partij van Thierry Baudet stelt dat ‘de rampenkoers gewoon wordt voortgezet’.

Fractievoorzitter van JA21, Joost Eerdmans, vindt dat het kabinet niet genoeg doet om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te beschermen tegen de hoge inflatie en energieprijzen. De door de koning uitgesproken ambitie om het mkb te versterken heeft volgens Eerdmans weinig om het lijf: 'holle woorden', zegt hij. "Ondernemers krijgen hier waarschijnlijk helemaal niets van."

'Schandalig' en 'niet-Nederlandse toestanden': dat waren woorden waarmee oppositiepartijen het kabinetsbeleid omschreven:

Oppositie keihard voor kabinet: 'Schandalig, niet-Nederlandse toestanden'

01:13

Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn vanzelfsprekend wel blij met de maatregelen. De partijen zeggen te hopen dat het grote koopkrachtpakket bijdraagt aan het herstel van het vertrouwen in de politiek.

Scheefgroei

Ook verschillende maatschappelijke organisaties zijn niet direct dolblij met de plannen. Vakbond FNV vindt dat er niets gedaan wordt om de ‘fundamentele oorzaken van de scheefgroei in de samenleving aan te pakken’. "Economisch groeit Nederland, maar het geld moet eerlijker worden verdeeld", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Bouwend Nederland mist vooralsnog de concrete uitwerking van de bouwplannen van het kabinet. De bouworganisatie noemt het tegenstrijdig dat er wel grote kabinetsambities zijn op het vlak van woningbouw en dat daar geld voor beschikbaar is, maar dat er geen plannen zijn voor de uitwerking.

Prinsjesdag:
Lees ook:
Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste kabinetsmaatregelen op een rij

Leraren

De Algemene Onderwijsbond wil dat leraren en onderwijsondersteuners een compensatie krijgen voor de hoge inflatie. De onderwijsbond is bang dat leraren en onderwijsondersteuners in financiële problemen komen en daardoor ergens anders aan het werk gaan.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft 'gemengde gevoelens' over de kabinetsplannen. "Aan de ene kant wordt er meer geld beschikbaar gesteld, maar dit gaat niet de oplossing bieden voor de grote financiële zorgen onder studenten", stelt de vakbond.

Daklozen

Het Leger des Heils vreest ondanks het steunpakket van het kabinet toch een zware winter voor een grote groep Nederlanders. Volgens de organisatie komt dit doordat veel mensen pas in het nieuwe jaar iets van de financiële steun merken. "Wij verwachten dat veel mensen deze winter letterlijk in de kou zitten."

Er zijn ook zorgen over het grote aantal dak- en thuisloze mensen. Bij de soepbussen van de organisatie is het druk. "We verwachten dat de groep die op de rand van dakloosheid balanceert alleen maar toeneemt en juist deze groep zien we niet terug in de koopkrachtplaatjes",

Bezorgde ondernemers

Ondernemers zijn bezorgd over 'de extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die bedrijven op hun bord krijgen', stellen MKB-Nederland en VNO-NCW in een gezamenlijke reactie op de miljoenennota.

"We moeten de motor van de economie niet uit het oog verliezen en bijvoorbeeld onbedoeld de inflatie verder aanjagen", zeggen de organisaties. Ook vinden ze dat de effecten van de hoge energieprijzen voor bedrijven die veel energie gebruiken, gedempt moeten worden, net als in omringende landen. "Het is verstandig dat het kabinet hier nu serieus naar kijkt."

Bekijk ook: 'Troonrede niet feestelijk, onzekerheid blijft voortduren'

03:15