Algemene Politieke Beschouwingen

Te laat en te hapsnap: kabinet wacht forse kritiek tijdens belangrijkste debat van jaar

21 september 2022 05:27 Aangepast: 21 september 2022 08:06

Het kabinet staat tijdens de Algemene Beschouwingen, het belangrijkste politieke debat van het jaar, harde kritiek te wachten van zowel oppositie- als regeringspartijen. "Het ontbreken van daadkracht en de besluiteloosheid in deze crisistijd zal het kabinet, en premier Rutte in het bijzonder, flink worden aangerekend", zegt Frits Wester.

De politiek verslaggever blikt alvast vooruit op de Algemene Politieke Beschouwingen - het belangrijkste debat van het jaar en vanaf 10.15 uur live te volgen via deze site en app.

Twee dagen lang zal er – ongetwijfeld tot diep in de avond – gedebatteerd worden over de kabinetsplannen van volgend jaar. 

Verwacht jij een hardere aanval dit jaar dan andere jaren?

"De kritiek vanuit de oppositie zal zonder twijfel niet mals zijn. Vooral het feit dat het kabinet zo laat is gekomen met maatregelen om nog dit jaar iets aan de dalende koopkracht en hoge energieprijzen te doen, werkt als koren op de molen.

Ondanks dat er nu een heel fors pakket ligt, zal de oppositie het te weinig en te tijdelijk vinden. Daarbij denken de oppositiepartijen aan de rechterzijde en de linkerzijde wel verschillend over wat het alternatief zou moeten zijn."

Wat zal het kabinet het meest worden aangerekend?

"Besluiteloosheid en traagheid in deze crisistijd. Maandenlang hield het kabinet vol: koopkrachtreparaties zouden dit jaar niet meer mogelijk zijn. De afgelopen dagen is er dan toch, onder stoom en kokend water, nog een miljardenpakket in elkaar gezet om de energiezorgen deels weg te nemen.

De grote kritiek die deze dagen te horen zal zijn: waarom kon dit niet eerder? De oppositie zal het kabinet die afwachtende houding flink inwrijven en willen weten waarom er zo laat actie is ondernomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van flat tot vrijstaand huis: dit betekent het prijsplafond voor drie huishoudens

Verwacht jij ook kritiek van de regeringspartijen, zoals van de VVD?

"De regeringspartijen hebben last van het lage vertrouwen in het kabinet en de coalitie. Behalve de ChristenUnie staan de andere regeringspartijen op fors verlies in de peilingen. Met name het CDA is zijn achterban grotendeels kwijtgeraakt. Deze partijen zullen de Algemene Beschouwingen dan ook aangrijpen om iets van dat vertrouwen te proberen te herstellen door met een verhaal te komen waardoor de achterban zich aangesproken voelt.

Zo heeft het CDA voorgesteld om de halvering van de stikstofuitstoot niet in 2030 te realiseren zoals afgesproken in het regeerakkoord, maar pas in 2035. Ik ben benieuwd of de christendemocraten dat vandaag ook weer gaan herhalen en vol kunnen houden."

De grote afwezige bij de Algemene Beschouwingen: minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie. De grote afwezige bij de Algemene Beschouwingen: minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie.

Is alle kritiek op het kabinet eigenlijk terecht?

"Er is sprake van een uitzonderlijke situatie. Er woedt een oorlog in Oekraïne waar we weinig of geen invloed op hebben, maar wel veel last van hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de stijgende energieprijzen en de torenhoge inflatie waardoor de dagelijkse boodschappen veel duurder zijn geworden.

Daar zou ieder kabinet, in welke samenstelling dan ook, last van hebben. Simpele oplossingen zijn er gewoonweg niet. Het is niet terecht om dat allemaal aan het kabinet te wijten. Wat je wel mag verwachten, is dat het kabinet daar daadkrachtig en eensgezind antwoorden op probeert te vinden. Dat laatste is niet echt het geval. Het maakt allemaal een weinig stabiele indruk en dat merken mensen."

Waar kijk jij het meeste naar uit?

"Toch naar de tweede dag, dan komt premier Rutte aan het woord en gaat hij in debat met de Tweede Kamer. Dan moet ook blijken of de oppositie nog iets extra’s voor elkaar weet te krijgen bij het kabinet."

Twee dagen debatteren, dit kun je verwachten

  • Het is traditie dat bij de Algemene Politieke Beschouwingen alle ministers en staatssecretarissen in de Tweede Kamer zitten, ook al is de premier de enige die het woord voert namens het kabinet. 
  • De eerste dag begint om 10.15 uur en dan is het woord aan de Tweede Kamer. Geert Wilders van PVV, de grootste oppositiepartij, mag beginnen. Op de tweede dag zal premier Rutte het woord voeren namens het kabinet.
  • Opmerkelijke afwezige is energieminister Rob Jetten. Hij is naar een energieforum in de VS. Volgens premier Rutte is het 'in het Nederlands belang' dat de D66'er daar is.

Bekijk ook: Troonrede niet feestelijk, onzekerheid blijft voortduren

Het thema van deze troonrede was onzekerheid en het verloren vertrouwen in de politiek. Onze verslaggever Fons Lambie legt je de opvallendste stukken van de toespraak van de koning uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore