Ga naar de inhoud
Ook ontevreden over kabinet

Onderzoek: nog nooit was het vertrouwen in premier Rutte zó laag

Premier Mark Rutte op het Binnenhof, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Het vertrouwen in premier Rutte is tot een dieptepunt gezakt. De premier krijgt een rapportcijfer van een 4,5. Ook zien kiezers het niet meer zitten met het kabinet Rutte IV: bijna 80 procent van de Nederlanders is het vertrouwen in het kabinet kwijt.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, een onderzoeksbureau dat in opdracht van NRC ruim 2600 Nederlanders heeft ondervraagd. 

Vlak voor Prinsjesdag

De resultaten, die op de vooravond van Prinsjesdag door de krant bekend worden gemaakt, zijn opvallend. Vooral omdat ook meer dan de helft van de kiezers van de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie ontevreden is over het kabinet Rutte IV.

Reden
Lees ook:
Reden tot klagen? Zo staat Nederland ervoor ten opzichte van andere EU-landen

Al met al is een ruime meerderheid van de Nederlandse kiezers (80 procent) ontevreden over het huidige kabinet. Verder was het rapportcijfer voor premier Rutte niet eerder zo laag als nu: hij krijgt een 4,5. In juli 2020 was dat nog een 7,3. Sindsdien nam het gestaag af.  

Slechts drie op de tien kiezers houdt vertrouwen in de landelijke overheid, meldt I&O Research. Het vertrouwen in ministers (22 procent) en Tweede Kamerleden (26 procent) is nog lager.

'Er gebeurt veel, maar de regering doet niks'

"Zo'n lage tevredenheid zagen we niet eerder", zegt opinieonderzoeker Asher van der Schelde er tegen NRC over. "Er komt nu veel samen: asiel, stikstof, migratie, woningmarkt, dat begint zich te wreken. Mensen zeggen: er gebeurt veel, maar de regering doet niks."

Topeconoom:
Lees ook:
Topeconoom: kabinet helpt vooral rijkere Nederlanders in deze energiecrisis