Ga naar de inhoud
Maximum aan gasprijs

Leiders PvdA en GroenLinks positief over prijsplafond gas en stroom

Attje Kuiken en Jesse Klaver bij het ministerie van Financiën Beeld © ANP

PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver hebben er goede hoop op dat hun plan voor een prijsplafond voor gas en elektra door het kabinet wordt overgenomen en dat het nog dit jaar wordt ingevoerd. Dat zeiden de twee na afloop van het overleg met minister Sigrid Kaag (Financiën).

De twee partijen kwamen met het plan voor een energieprijzenplafond dat nu heel serieus wordt overwogen door de coalitie en het kabinet. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) prees dat voorstel eerder al als een 'heel constructief' idee.

Volgens Kuiken zijn de technische details van hun plan vandaag besproken. "Daarmee gaat het kabinet verder rekenen", zei de PvdA-leider. In het gesprek hebben zij en Klaver benadrukt waarom het van belang is dat er snel een oplossing komt en dat die er nog dit jaar komt.

Prijsplafond

Het kabinet wil maatregelen treffen om de energierekening te verlagen en lijkt van plan te zijn om dat min of meer te doen zoals de twee linkse partijen hebben voorgesteld.

Hun idee was om een maximum te stellen aan de gasprijs tot een verbruik van 1500 kubieke meter en 3300 kilowattuur elektriciteit. De prijs zou dan niet hoger mogen zijn dan in januari van dit jaar, nog voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Ingewijden zeggen dat de coalitie geneigd is die grenzen over te nemen.

Nood is hoog

Klaver zegt tegen RTL Nieuws dat hij vindt dat er snel knopen doorgehakt moeten worden. Hij wil dat het prijsplafond de komende maanden al gaat gelden. "De nood is zo hoog, je kunt niet blijven uitstellen. Er moet echt nu iets gebeuren."

"Iedereen maakt zich zorgen en de winter komt eraan", zei Kuiken. "Je moet niet de keus hebben tussen wel of niet douchen of wel de kachel aanzetten." Beide partijen, en een groot deel van de oppositie, zeggen al maanden dat het kabinet meer moet doen om de energierekening betaalbaar te houden.

'Deze crisis raakt mensen te hard'

"Mensen houden het niet meer vol", zei Klaver. "Er moet een prijsplafond komen, zorgen dat mensen niet ten onder gaan. Dat willen we regelen."

"Maar het is veel te laat", vindt de GroenLinks-voorman. "Deze crisis raakt mensen te hard. Het is goed dat het kabinet dit besef nu ook heeft", zegt Kuiken. "Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt voor al die mensen die zich nu begrijpelijk zorgen maken."

Prinsjesdag

Tot nu toe wil het kabinet niks kwijt over maatregelen om de koopkracht van huishoudens te ondersteunen. Die worden pas naar buiten gebracht op Prinsjesdag morgen. Het is de bedoeling dat de plannen voor het energieplafond dan ook klaar zijn, al is dat waarschijnlijk ook afhankelijk van de uitkomst van gesprekken met de energiebedrijven en binnen de coalitiepartijen die vandaag worden voortgezet.

Gemengde gevoelens

"GroenLinks en PvdA pleitten al maanden ovoor een prijsplafond", zegt poltiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Nu gaat het kabinet daar eindelijk in mee."

Dat zorgt voor gemengde gevoelens bij Klaver en Kuiken. "Aan de ene kant zijn ze blij dat het nu gaat gebeuren, aan de andere kant balen ze er van dat het zo lang geduurd heeft. Als het kabinet eerder naar ze had geluisterd, had dat een hoop stress en geldzorgen bij mensen kunnen voorkomen."

Bekijk ook: Gaan we het redden met ons gas deze winter?

03:01