Ga naar de inhoud
Omstreden deal

Onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert vrijdag openbaar

Sywert van Lienden bij de rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

Het onderzoek dat bureau Deloitte doet naar de mondkapjesdeal die de overheid sloot met Sywert van Lienden, wordt uiterlijk vrijdag openbaar. Dat schrijft verantwoordelijk minister Conny Helder voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek van Deloitte richt zich op de deal die Sywert van Lienden met twee compagnons sloot met de overheid voor het leveren van 40 miljoen mondkapjes. De deal was goed voor 100,8 miljoen euro en daarmee een van de grootste mondkapjesdeals die de overheid tijdens de coronacrisis sloot.

Uitsluitsel

Nog altijd is niet duidelijk waarom juist Van Lienden en zijn compagnons zo'n grote deal kregen, en dat op een moment dat er aan mondkapjes eigenlijk al geen tekort meer was. Ook moet het onderzoek uitsluitsel geven over de betrokkenheid van Hugo de Jonge, destijds minister van Volksgezondheid.

Van Lienden en zijn compagnons hielden 20 miljoen euro over aan de deal, terwijl zij naar buiten toe deden voorkomen alsof ze de mondkapjes leverden zonder winstoogmerk.

Geluidsopnames:
Lees ook:
Geluidsopnames: Sywert wilde 'gillend rijk' worden met mondkapjes

Uitstel

Het onderzoek van Deloitte laat al zeer lang op zich wachten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Kamer voor de zomer van 2021 het onderzoek in handen zou krijgen, maar de oplevering ervan werd steeds opnieuw uitgesteld.

Ook het OM doet inmiddels onderzoek naar de mondkapjesdeal en verdenkt Van Lienden en zijn compagnons van oplichting, witwassen en verduistering. Onder meer Coolblue en uitzendbureau Randstad, die samenwerkten met Van Lienden in de veronderstelling dat hij daadwerkelijk zonder winstoogmerk werkte, hebben aangifte gedaan.

'Gillend rijk'

Vanmorgen lekte via de Volkskrant uit dat het OM in dat onderzoek beschikt over geluidsopnames waarin Van Lienden zegt dat en zijn compagnons 'gillend rijk' zouden worden met de deal.

Uit de opnames zou blijken dat Van Lienden zeer gefrustreerd was over de manier waarop de overheid omging met zijn voorstellen. "In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen", zei hij volgens de krant in april 2020.

Ook onderzoeksbureau zou Deloitte beschikken over deze geluidsopnamen. Volgens Van Lienden zelf zal uit hun onderzoek blijken dat de opmerkingen destijds met een andere intentie zijn gemaakt.

Welke
Lees ook:
Welke straf hangt Sywert boven het hoofd? 'Celstraf zeker niet uitgesloten'
Bron: RTL Nieuws