Staatssecretaris Van Rij van Financiën gaat nog een ultieme poging doen om te achterhalen met welke instanties de informatie is gedeeld van de zwarte lijst die de Belastingdienst er jaren op nahield: de Fraude Signaleringsvoorziening (FSV). De Tweede Kamer drong daarop aan.
De Kamer wil precies weten wat er is gebeurd met die lijst, waarvan al duidelijk is dat die nooit had mogen bestaan. Maar met welke instanties deze informatie is gedeeld, is nog altijd onbekend.
Eén keer erop? Nooit meer eraf
Op de FSV-lijst stonden meer dan een kwart miljoen mensen. Vage vermoedens van fraude, uiterlijke kenmerken of een gift aan een moskee konden al reden zijn om op de zwarte lijst te komen. Mensen werden daar niet over ingelicht, zodat ze zich niet konden verdedigen. En stond je er eenmaal op, dan kwam je er nooit meer af.
Volgens het kabinet hebben de meeste mensen nadeel ondervonden van een notering op de FSV-lijst. Veel Kamerleden vinden dat je dat niet met zekerheid kunt zeggen als je niet weet met welke instanties de lijst is gedeeld.
DENK-Kamerlid Azarkan wil dat per geval wordt uitgezocht welke instanties informatie hebben gekregen en wat ze daar precies mee hebben gedaan. "Heel veel mensen geven ons signalen af dat ze niet alleen last hebben gehad van de Belastingdienst, maar ook van andere overheidsinstanties", zegt ook Kamerlid Pieter Omtzigt. "Dat gaat van UWV tot gemeenten en de jeugdzorg."
Compensatie
Ook D66, PvdA, GroenLinks en de SP willen meer inzicht in hoe het zit. "Het is belangrijk om helder te krijgen wat de impact is geweest per geval", vindt D66-Kamerlid Romke de Jong.
Het kabinet werkt aan een regeling voor mensen die bewezen gedupeerd zijn doordat ze op de zwarte lijst stonden. Later dit jaar wordt duidelijk hoe de compensatie eruit komt te zien.
