Ga naar de inhoud
Herdenking in Tweede Kamer

Waarom wel stilte voor de Britse koningin Elizabeth en niet voor anderen?

Premier Mark Rutte tijdens de herdenking van oud-minister Piet Bukman in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer staat vandaag stil bij het overlijden van koningin Elizabeth II. Onder leiding van Kamervoorzitter Vera Bergkamp is er een moment van stilte ter nagedachtenis van de Britse vorstin. Een bijzonder moment, want lang niet voor ieder ander buitenlands staatshoofd of regeringsleider is er zo’n herdenking.

Er is een brief naar het Britse parlement gestuurd, er staat een krabbel in het condoleanceregister en vanmiddag is er een officiële herdenking in de Tweede Kamer met de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk.

Humor

Het Nederlandse parlement leeft mee met de Britten na het overlijden van hun Koningin. "De indrukwekkende manier waarop zij onvermoeibaar, kalm en met humor invulling gaf aan haar taak zal altijd herinnerd blijven", zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Nu worden er vaker herdenkingen georganiseerd in de Tweede Kamer. Vier jaar geleden bijvoorbeeld voor oud-premier Wim Kok. Of voor slachtoffers van aanslagen: zoals de aanslagen in Utrecht en Christchurch en de aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. Maar sommige prominenten krijgen geen herdenking in de Tweede Kamer, zoals de onlangs overleden leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov.

Warme banden

De keuze om wel of geen gezamenlijke herdenking te organiseren wordt gemaakt door het presidium van de Tweede Kamer. Er is zelfs een protocol voor gemaakt wanneer de Kamer een herdenking houdt.

In dat protocol staat bijvoorbeeld dat Nederlandse oud-fractievoorzitters of oud-premiers altijd worden herdacht. En in het protocol staat ook dat staatshoofden van landen waar Nederland een warme band mee heeft worden herdacht. Groot-Brittannië valt in die laatste categorie.

Geen
Lees ook:
Geen knuffels en broodjes meer welkom bij herdenking Queen

Wat wordt herdacht in de Tweede Kamer?

In het protocol van de Tweede Kamer staat dat er altijd wordt herdacht: 

  • Leden van het Koninklijk Huis
  • Staatshoofden van landen waarmee Nederland nauwe bondgenootschappelijke betrekkingen heeft (lidstaten Europese Unie, Raad van Europa, NAVO)
  • Oud minister-presidenten
  • Oud voorzitters van de Tweede Kamer
  • Oud-fractievoorzitters van de partijen in de Kamer
  • Ministers van staat
  • Zittende Kamerleden en ambtenaren

En staat de Kamer stil bij aanslagen en rampen.

Tijdens de herdenkingen is altijd een lid van het kabinet aanwezig, vaak is dat de premier.

Sharon
Lees ook:
Sharon niet herdacht in Tweede Kamer
Bron: RTL Nieuws