Ga naar de inhoud
HJ Schoolezing

Minister Yeşilgöz: extremisme en wokisme niet tolereren

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) houdt de HJ Schoo-lezing in De Rode Hoed. Beeld © ANP

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) vindt dat wokisme en extremisme niet moet worden getolereerd. Anders komt de democratische rechtsstaat in gevaar, betoogde ze tijdens de jaarlijkse HJ Schoolezing. Daarin nam ze ook politici op de rechterflank op de korrel, zoals Forum voor Democratie en de Groep van Haga. Zij zijn volgens haar alleen maar uit op ophef, en dienen het belang van Nederland niet.

De minister wijst op het gevaar van een sluipenderwijs afbrokkelende democratie als er niet tegen wokisme en extremisme wordt opgetreden. De bewindsvrouw roept iedereen op tegengas te geven. "Wees niet tolerant voor wat we niet moeten tolereren."

'Gaat niet vanzelf weg' 

"Nepnieuws, wantrouwen en achterdocht vervuilen en radicaliseren het maatschappelijk debat, zelfs zodanig dat onze democratische rechtsstaat en zijn hoeders in de knel komen", zei Yeşilgöz. Te lang is gedacht dat complottheorieën en ondermijnende uitlatingen vanzelf weggaan, als er geen aandacht aan wordt besteed. Niet waar, zei de minister. "Het gaat helemaal niet weg en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen."

Volgens de bewindsvrouw trekken politici 'zonder met hun ogen te knipperen de onafhankelijkheid van onze rechtspraak in twijfel'. "Forumleider Thierry Baudet retweet een video waarin agenten ‘fascisten' werden genoemd en uit online openlijk Jodenhaat."

Ophef als verdienmodel

Het creëren van ophef om daarmee aandacht te krijgen is voor partijen als Forum, maar ook voor de Groep van Haga volgens de minister 'een verdienmodel' geworden van partijen 'die verder geen enkele inhoudelijke agenda meer hebben'.

Nepnieuws
Lees ook:
Nepnieuws over boerenprotesten gaat wereldwijd viraal

Door het systematisch voeden van wantrouwen en antioverheidssentiment neemt de polarisatie toe, ook via social media. De minister vindt onlinehaat en de verspreiding van nepnieuws voorbeelden van de 'nare en gevaarlijke kant' van sociale media. Sociale mediabedrijven als Facebook moeten 'intimidatie, ophitserij en bedreigingen' niet zomaar laten passeren.

Alex
Lees ook:
Alex Jones verdiende miljoenen met complottheorieën, nu gaat dat geld naar zijn slachtoffers

Het gaat hier niet meer om het beschermen van de vrijheid van meningsuiting. Als deze bedrijven hun verantwoordelijkheid niet gaan nemen 'dan zullen wij hen verantwoordelijk moeten houden', zei Yeşilgöz.

Open debat

Ook wokisme vormt een gevaar voor de democratische rechtsstaat, waarschuwt de bewindsvrouw. "Wokisme bevordert onverdraagzaamheid, terwijl verdraagzaamheid juist de kern van de democratische rechtsstaat is."

Ze vindt wokisme een 'problematische beweging' omdat het de uitwisseling van tegenovergestelde ideeën uitsluit. "Wokisten willen bepalen wie recht van spreken heeft. Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten." Een vrije samenleving heeft open debat nodig, vindt Yeşilgöz.

Gisteravond schoof Yesilgöz aan bij Jinek om te praten over haar politieke drijfveren. Bekijk dat gesprek hier: 

Minister Yeşilgöz openhartig over politieke drijfveren

16:40
In een openhartig gesprek vertelt ze over de weg die ze heeft moeten afleggen en waar ze als Minister van Justitie en Veiligheid naartoe wil.