Ga naar de inhoud
'Pas regels aan'

Baudet ontloopt schorsing, geen uitspraak over klacht van fracties

Thierry Baudet. Beeld © ANP / Laurens van Putten

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft niets te vrezen van het College van onderzoek integriteit Tweede Kamer. Een klacht die acht fractievoorzitters tegen hem hadden ingediend, is door dit speciale college niet ontvankelijk verklaard. De klagers en de beklaagde zijn van het besluit op de hoogte gebracht. Het college acht zichzelf niet bevoegd Baudet een straf op te leggen.

Eind juni dienden de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt een klacht in tegen Baudet, omdat hij blijft weigeren zijn neveninkomsten op te geven. Kamerleden moeten nevenfuncties, extra inkomsten en giften melden in een openbaar register om belangenverstrengeling of de schijn daarvan te voorkomen.

Nevenfuncties

De integriteitscommissie, officieel genaamd het College van onderzoek integriteit, concludeerde in maart dat Baudet de gedragscode, die de Kamer zelf opstelde, heeft overtreden omdat hij zijn nevenfuncties niet heeft gemeld. Baudet is naast Tweede Kamerlid bestuurslid van Forum voor Democratie bv en directeur van THPB Media B.V. Van Baudet is bekend dat hij boeken schrijft en lezingen geeft (al dan niet tegen betaling).

Acht
Lees ook:
Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt

Vanwege het negeren van de regels stelde het college in maart voor om Baudet te berispen en een aanwijzing te geven. De Kamer berispte hem vervolgens, en sommeerde hem via de aanwijzing zijn nevenfuncties op te geven. Maar dat heeft hij tot en met 6 september niet gedaan.

Als de klacht van de acht Tweede Kamerfracties van afgelopen juni was overgenomen, had Baudet voor een maand geschorst kunnen worden als Kamerlid.

D66 wil de regels aanscherpen

D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het onverteerbaar dat de regels het niet toelaten dat er steviger kan worden ingegrepen. "Als de regels volgens het college toelaten dat een aanwijzing wordt genegeerd, moeten we zien wat we daaraan kunnen doen", zegt Sneller. Hij laat het er dan ook niet bij zitten, kondigt hij aan. In de herfst zal de Kamer het functioneren van de gedragscode en de handhaving daarvan evalueren. D66 wil dat moment aangrijpen om de regels te veranderen.

Eerder spraken we met fractievoorzitters die de klacht indienden:

Partijen in Kamer dienen klacht in tegen Baudet

01:00
Acht partijen in de Tweede Kamer willen FvD-leider Thierry Baudet dwingen zich aan de regels van het parlement te houden. Baudet weigert nevenfuncties, extra inkomsten en giften te melden in een openbaar register.