Ga naar de inhoud
Ministerie dat het omlaag kon

Oud-minister Kamp: ik vreesde voor ontwrichting als gaswinning omlaagging

Hank Kamp voor de enquêtecommissie vanmiddag. Beeld © ANP

Oud-minister Henk Kamp zegt in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat hij begin 2013 vreesde dat een verlaging van de gaswinning dat jaar zou leiden tot 'ontwrichting van de samenleving'. Kamp dacht dat de leveringszekerheid in gevaar kwam, hoewel op zijn ministerie (Economische Zaken) bekend was dat de winning flink kon worden verlaagd zonder dat huishoudens in de kou zouden komen.

Die informatie van handelaar GasTerra kwam nooit bij Kamp zelf terecht, zegt hij tijdens zijn verhoor. GasTerra berekende dat de gaswinning omlaag kon naar ongeveer 27 miljard kubieke meter. In die jaren werd steevast fors boven de 40 miljard gewonnen.

Parlementaire
Lees ook:
Parlementaire enquête gaswinning start maandag: gedupeerden eerst aan het woord

Gaswinning omhoog

Kamp moest toegeven dat hij beheerder van het gasnetwerk GTS niet vroeg naar de leveringszekerheid. Dat was wel logisch geweest, geeft de VVD'er toe op aandringen van de commissie.

Het langverwachte verhoor van Kamp richt zich, net als eerdere verhoren de afgelopen weken, vooral op de tijd na de beving in Huizinge, in 2012. In dat jaar werd nog 48 miljard kubieke meter gas gewonnen.

Kamp dacht dat die hoeveelheid ook nodig was om te voorkomen dat de leveringszekerheid in het geding kwam. In 2013 besloot Kamp om ongeveer net zoveel gas te winnen, en uiteindelijk liep de winning zelfs op naar bijna 54 miljard kuub.

Onverantwoord

Kamp durfde het naar eigen zeggen niet aan om minder gas te laten boren dat jaar, ondanks het pleidooi van de toezichthouder om de productie zoveel en zo snel mogelijk te verlagen.

Hij achtte het onverantwoord om 'de leveringszekerheid te veronachtzamen'. Bovendien was er nog te veel onbekend, en moesten zaken beter worden onderzocht. "Ik wist vooral heel veel dingen niet, niet zeker of onvoldoende. Daarom vond ik dat die onderzoeken gedaan moesten worden."

Afgesloten
Lees ook:
Afgesloten worden van gas en stroom: het gebeurt, maar niet zomaar