Ga naar de inhoud
Uitbetaling maatregelen eerder

Frits Wester: 'Kabinet komt toch nog dit jaar met klein beetje koopkrachtcompensatie'

Het kabinet komt toch nog dit jaar met een klein beetje compensatie van de gedaalde koopkracht. Volgens politiek verslaggever Frits Wester gaat het om maatregelen die in 2023 zullen ingaan, maar waarvan de uitbetaling al begint in november of december.

Het kabinet zegt al maanden dat het onmogelijk is om dit jaar nog wat te doen aan de koopkracht van mensen. Maar toen premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie werd gevraagd of hij hierin kan volharden, zei hij dat het niet vol te houden is 'om dit jaar niets te doen', gezien de almaar stijgende prijzen voor energie en boodschappen.

"Maar we zeggen nog niet wat we wel of niet doen. Dat komt met Prinsjesdag."

Miljardenpakket
Lees ook:
Miljardenpakket voor compensatie koopkracht, wel pas vanaf volgend jaar

Eerder uitbetalen

Verslaggever Frits Wester hoort van betrokken dat het dit jaar gaat om een kleine reparatie. "Het gaat om compensatiemaatregelen voor 2023, die de afgelopen weken al uitlekten. Denk aan de verhoging van een aantal toeslagen in 2023, waarvan de uitbetaling iets naar voren wordt gehaald. Dan gaan ze misschien al in november of december uitkeren."

Premier Rutte leek tijdens de persconferentie te hinten op een aankondiging tijdens Prinsjesdag om toch wat financiële lucht voor de lagere en middeninkomens. Toen hij hier nader over werd bevraagd, wilde hij er niet meer op reageren, maar hij trok zijn woorden ook niet helemaal in. "Met Prinsjesdag komen we naar buiten met al of niet iets voor 22 en sowieso onze plannen voor 23."

Rekeningen betalen

Heel veel mensen dreigen te worden afgesloten van elektriciteit en gas omdat zij hun rekening niet meer kunnen betalen. "We willen er alles aan doen om te voorkomen dat mensen worden afgesloten", zei Rutte. Daarover zijn 'intensieve gesprekken gaande met energiebedrijven', zei hij.

Ook op veel andere vlakken stijgen de prijzen. "Ik snap dat mensen bezorgd zijn", zei Rutte. Hij deed wel een oproep aan mensen die financieel in de knel zitten of dreigen te komen, vooral de lagere inkomens, om via hun gemeente een beroep te doen op bestaande regelingen. Het gaat dan om de bijzondere bijstand, maar ook op de energietoeslag van 1300 euro voor mensen met een laag inkomen. Lang niet iedereen die daar recht op heeft, heeft die toeslag aangevraagd. "De prioriteit nu is er op gericht om iedereen te bereiken die daar recht op heeft."

Dit
Lees ook:
Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij