Ga naar de inhoud
Tweede Kamer

Asieldebat: links boos over rem op gezinshereniging, rechts over geen asielstop

Staatssecretaris Van der Burg en minister De Jonge in vak K, op de voorgrond SP-Kamerlid Van Dijk. Beeld © ANP

Het asielakkoord van de coalitiepartijen waarmee de crisis in de asielopvang moet worden aangepakt, kan op weinig begrip rekenen bij de oppositie in de Tweede Kamer. Linkse partijen zijn boos over de maatregelen om een rem te zetten op de gezinshereniging, rechtse partijen zijn teleurgesteld dat er geen asielstop wordt ingevoerd.

Het kabinet wil dat erkende vluchtelingen pas gezinsleden over mogen laten komen naar Nederland als zij woonruimte hebben. Veel statushouders hebben geen woning, onder meer omdat er een tekort aan huizen is, en zitten nog in de asielzoekerscentra. Daar houden ze plekken bezet voor nieuwe asielzoekers. Nareizigers zouden ook in die opvangcentra komen.

Politiek commentator Frits Wester verwacht een narrig debat over het asielakkoord

01:33

Internationaal recht

De linkse oppositie van SP, GroenLinks, PvdA, DENK, BIJ1 en de Partij voor de Dieren wil dat gedeelte over gezinshereniging van tafel gaat. Zij vinden, met steun van enkele asieladvocaten, dat het indruist tegen het internationaal recht en vinden het onmenselijk.

Kati Piri (PvdA) zei dat het kabinet 'levenslange trauma's op de koop toeneemt' door voorlopig geen gezinshereniging toe te staan, tenzij de statushouders al een woning hebben. Suzanne Kröger (GroenLinks) zei 'nog geen jurist' gehoord te hebben die denkt dat dit juridisch mogelijk is.

Spoedadvies

De twee partijen hebben een oproep gedaan om de Raad van State om een spoedadvies te vragen. Voorafgaand aan het debat wilde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog niet zeggen of hij daarvoor openstaat. Wel zei hij die oproep van de partijen te begrijpen.

Van der Burg gaat ervan uit dat zijn gezinsherenigingsplan bij de rechter standhoudt, omdat het alternatief een overbelast asielsysteem zou zijn dat eveneens negatieve gevolgen zou hebben voor de rechten van deze groep.

Lang
Lees ook:
Lang en zwaar debat over asielbeleid kabinet: aanpak te slap of inhumaan?

CDA en D66 onder vuur

Het CDA dat vanwege de plannen over gezinshereniging onder vuur kwam te liggen van de linkse oppositie, zegt het plan te steunen. CDA-Kamerlid René Peters zei dat als de maatregel juridisch niet houdbaar zou zijn, dan zal dat blijken voor de rechter 'zoals dat gaat in een rechtsstaat'.

Binnen de achterban van het CDA is onrust ontstaan over de plannen, met name over de opschorting van de gezinshereniging.

Coalitiegenoot D66 vertrouwt er ook op dat de juridische onderbouwing van de ministeries over de gezinshereniging klopt. Maar D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt zou het ook logisch en goed vinden dat er nog een spoedadvies over komt van de Raad van State. Ze zei eerst Van der Burg nog te willen aanhoren in het debat en neemt daarna een besluit over de motie die de linkse oppositie voorbereidt.

Deel
Lees ook:
Deel achterban ChristenUnie vindt asielakkoord 'pijnlijk en onacceptabel'

Aanzuigende werking

Ook de rechtse oppositie was ontevreden. De PVV, JA21, BBB en Groep Van Haga denken dat de asieldeal die de coalitie heeft gesloten er toe leidt dat nog meer asielzoekers naar Nederland komen. De partijen willen een veel strenger beleid dat ertoe moet leiden dat de instroom van asielzoekers stopt en de uitstroom beter wordt aangepakt.

De PVV rekent het vooral de VVD aan dat het beleid al jaren en zeker de afgelopen maanden misloopt en wil dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wordt vervangen. PVV'er Gidi Markuszower en Wybren van Haga (Groep Van Haga) refereerden aan uitspraken die Van der Burg jaren geleden deed over 'hoe meer asielzoekers, hoe beter'.

Van Haga vindt dat het kabinet de controle kwijt is en ziet het liefst nieuwe verkiezingen. Ook JA21-fractieleider Joost Eerdmans denkt dat er pas een oplossing wordt gevonden als Rutte IV eindigt.

Tubbergen

De partijen hekelden de dwang die is toegepast in de gemeente Tubbergen, waar een hotel werd opgekocht om asielzoekers in onder te brengen. Dat leidt terecht tot boosheid onder de inwoners, vinden ze.

De oplossing moet volgens de partijen worden gezocht in een asielstop of het sluiten van de grenzen, waar de PVV op aandringt. Als mensen uit verre landen vluchten, moeten ze worden opgevangen in de eigen regio.

Live