Ga naar de inhoud
'Ambtsmisdrijf'

Kamerlid Omtzigt klaagt over lekken plannen Prinsjesdag

Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

Kamerlid Pieter Omtzigt eist dat het kabinet maatregelen neemt om het lekken van Prinsjesdagplannen te stoppen. "Het belemmert me ernstig in mijn werk", zegt hij. Staatssecretaris Van Rij belooft de kwestie eind deze week te bespreken in de ministerraad.

Het is een jarenlange traditie dat voor de derde dinsdag in september al details naar buiten sijpelen van de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Dit jaar was daarop geen uitzondering. Een paar uur nadat de coalitiepartijen vorige week een begrotingsakkoord sloten, lag de inhoud daarvan op straat.

Als Kamerleden vervolgens in debatten vragen stellen over gelekte informatie, krijgen ze steevast te horen dat het kabinet er nog niets over kan zeggen en dat ze geduld moeten hebben tot Prinsjesdag. "Ik heb daar moeite mee als Kamerlid", zegt Omtzigt in een debat met staatssecretaris Van Rij van Financiën.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil plannen begroting in voorjaar bekendmaken, niet meer op Prinsjesdag

Het gaat volgens Omtzigt niet om een foutje. "Er viel echt niet per ongeluk ergens iets van tafel." En het is volgens hem ook niet moeilijk te achterhalen waar de lekken vandaan komen. "Deze stukken zijn alleen met de coalitie besproken." Omtzigt wil weten wat het kabinet gaat doen om herhaling te voorkomen.

'Not amused'

Van Rij zegt ook 'not amused' te zijn dat steeds wordt gelekt uit de Prinsjesdagplannen. "Het is een gang van zaken waar niemand mee is gediend." De staatssecretaris belooft het onderwerp aan de orde te stellen in de komende ministerraad.

Omtzigt verwacht een serieuze reactie hoe het kabinet volgend jaar het voortijdig lekken van Prinsjesdagplannen denkt te voorkomen. "Want formeel kan ik ook aangifte doen van een ambtsmisdrijf tegen de hele coalitie. Dit zijn namelijk kabinetsstukken die gelekt zijn."

In een toelichting na afloop van het debat zegt Omtzigt dat hij overigens niet van plan is daadwerkelijk aangifte te doen.

Dit
Lees ook:
Dit is het koopkrachtakkoord van bijna 16 miljard euro: de maatregelen op een rij