Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Wiersma over het tekort aan buschauffeurs, waardoor dagelijks duizenden leerlingen in het speciaal onderwijs uren te laat op school komen. Uit een onderzoek van de belangenvereniging van leerlingen in het speciaal onderwijs zou het probleem 14.000 leerlingen raken.
Vanwege het personeelstekort laten vervoersbedrijven chauffeurs niet één, maar twee ritten na elkaar rijden. Leerlingen die in de tweede rit zitten, komen daardoor wel uren te laat op school en missen lessen. Ook worden zij aan het eind van de schooldag te laat opgehaald.
Vervoersorganisatie KNV erkent de problemen. Volgens de organisatie zijn er te weinig mensen, zoals ook in andere sectoren.

Stress en onrust
De kwetsbare kinderen en hun ouders gaan gebukt onder zorgen en stress. "Mensen hebben er geen idee van wat voor een impact dit kan hebben op de kinderen", zei een moeder van een leerling vorige week tegen RTL Nieuws.
D66-Kamerlid Paul van Meenen, die mede namens VVD, PVV, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie en SGP vragen stelden over die cijfers, is geschrokken. "De problemen met het vervoer van en naar school hebben grote impact op deze leerlingen. Het zorgt voor stress en onrust. En voor veel gemiste lessen. Dat is onaanvaardbaar. Daarom vragen we de minister te onderzoeken hoe groot het probleem is en wat hij eraan kan doen. We moeten ervoor zorgen dat deze toch al kwetsbare leerlingen zo snel mogelijk weer op een prettige manier van en naar school gebracht kunnen worden."
