Ga naar de inhoud
Maatregelen vanwege tekorten

Kabinet wil groepshulpen en nieuwkomers inzetten in kinderopvang

Beeld © ANP

Groepshulpen in de kinderopvang, inzet van nieuwkomers en goedkopere opvang op minder populaire dagen zoals de vrijdag. Dit zijn enkele maatregelen die volgens minister Van Gennip van Sociale Zaken kunnen bijdragen de tekorten in de kinderopvang te lijf te gaan.

Er is een schreeuwend behoefte aan meer personeel in de kinderopvang. Nu al is er een tekort van zo’n 5000 mensen. Komende jaren dreigt dat nog verder op te lopen. "Daar wil ik wat aan doen", zegt Van Gennip.

Flinke wachtlijsten

Door het personeelstekort in de sector zijn er flinke wachtlijsten ontstaan voor een plek op de opvang. Afgelopen jaar gebeurde het ook regelmatig dat kinderopvangorganisaties dicht moest, omdat er te weinig personeel was.

Dit probleem dreigt nog groter te worden als de kinderopvang grotendeels gratis wordt, zoals het kabinet van plan is. Dan stijgt het gebruik nog verder en loopt het personeelstekort op tot bijna 30.000 in 2031.

Regels
Lees ook:
Regels kinderopvang langer versoepeld om werkdruk te verminderen

Een van de oplossingen die Van Gennip ziet is de inzet van groepshulpen. Deze werknemers zonder de benodigde diploma’s kunnen huishoudelijke taken en andere lichte werkzaamheden overnemen van pedagogisch geschoolde medewerkers.

Verder wil ze het mogelijk maken voor gediplomeerde Oekraïners en statushouders om aan het werk te gaan op opvanglocaties voor anderstalige kinderen, bijvoorbeeld als groepshulp.

Piekdagen

Niet alle dagen zijn even populair in de opvang. De piekdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. Op vrijdag bijvoorbeeld is er minder vraag naar opvang omdat veel ouders dan vrij zijn. Als je de opvang dan goedkoper maakt, leidt dat volgens Van Gennip vanzelf tot betere spreiding.

De sector zelf kan volgens de minister zelf ook iets doen om het werk aantrekkelijker te maken. Ze roept kinderopvangorganisaties op om bij de komende cao-onderhandelingen meer salaris te bieden. Dat kan huidige opvangmedewerkers ook stimuleren om meer te gaan werken.

'Crisis
Lees ook:
'Crisis in de kinderopvang houdt aan door personeelstekort'

Begin dit jaar zijn de regels voor de opvang al tijdelijk versoepeld om de opvang wat meer lucht te geven. Zo mogen kinderopvangcentra tijdelijk meer werknemers-in-opleiding inzetten. De versoepelingen gelden tot 2024.

Complex probleem

De maatregelen zijn niet genoeg om het personeelstekort volledig op te lossen, geeft de minister toe. "Het is een complex probleem, waar geen snelle oplossing voor bestaat. Ik verwacht dat de tekorten niet op korte termijn zullen verdwijnen."

Bekijk ook: Kinderopvang ging vanwege hitte dicht

01:36
In juli was het zo warm, dat deze kinderopvang eerder dicht ging.