Ga naar de inhoud
Stikstofbeleid

Kamer terug van reces voor spoeddebat over uitspraken Hoekstra

CDA-leider Hoekstra staat de pers te woord. Beeld © ANP

De Kamer komt terug van reces voor een debat over de uitspraken van Wopke Hoekstra, CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken. Het verzoek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders wordt door een ruime Kamermeerderheid gesteund, ook door coalitiepartijen.

Hoekstra zegt dat wat het CDA betreft het jaar 2030 niet meer heilig is om de stikstofreductie van 50 procent te hebben bereikt. Dat is tegen de afspraken in van het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Premier Rutte reageerde door te zeggen dat de uitspraken 'staatsrechtelijk een vraagteken' zijn. "Maar het kan denk ik net."

Rutte over uitspraken Hoekstra: ‘Staatsrechtelijk een vraagteken, maar kan denk ik net’

01:52
Premier Rutte en D66-leider Kaag reageren op de uitspraken van Hoekstra

CDA-leider Wopke Hoekstra vindt niet dat hij bemiddelaar Johan Remkes voor de voeten loopt door in een interview de doelen van het stikstofbeleid ter discussie te stellen. "Ik denk dat ik juist een bijdrage lever aan het proces", zei hij vanochtend.

Hoekstra snapt dat zijn kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet waar hij als vicepremier deel van uitmaakt 'tot een opgetrokken wenkbrauw leidt'. Maar hij spreekt tegen dat hij daarmee een bom legt onder de coalitie met VVD, D66 en ChristenUnie.

Premier
Lees ook:
Premier Rutte 'zet Hoekstra in de hoek' na stikstofuitspraken

Het kabinet vroeg aan het begin van de zomer voormalig VVD-minister Johan Remkes om te bemiddelen tussen het kabinet en de verschillende belangenorganisaties die zich roeren in de stikstofdiscussie. Hoekstra zegt er 'alle vertrouwen' in te hebben dat dit uiteindelijk tot een oplossing leidt voor het stikstofprobleem.

LTO: mooie eerste stap

"Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie.

LTO noemt het ook 'mooi' dat Hoekstra natuurherstel centraal stelt, 'in plaats van kdw', oftewel de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan.

De landbouworganisatie benadrukt wel dat Hoekstra als partijleider spreekt, niet namens het kabinet. "Dit is geen uitspraak van het kabinet. We gaan pas de volgende stap zetten bij een handreiking van het kabinet. Tot die tijd wachten we af", zegt de woordvoerder.