Ga naar de inhoud
Koopkracht, stikstof en asielcrisis

Rutte, Kaag, Hoekstra en Schouten vanavond naar Catshuis voor overleg

Exterieur van het Catshuis. Beeld © ANP

Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten komen vanavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Ook de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zijn erbij. Ze zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.

In de vorige kabinetsperiode kwam de politieke top van kabinet en coalitie wekelijks bijeen. Maar dat coalitieoverleg werd geschrapt toen het huidige kabinet, dat eveneens is samengesteld uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, begin dit jaar aantrad.

Stikstof

Over de stikstofplannen van het kabinet wordt al langer verschillend gedacht binnen de coalitie. D66 is daarbij een stuk enthousiaster dan de VVD en de beide christelijke partijen, die veel boeren en ondernemers tot hun achterban rekenen. Om de natuur te beschermen zal met name de agrarische sector ingrijpend moeten hervormen.

Bekijk ook: Dit doet stikstof met de natuur: 'Helft plantensoorten op uitsterven'

04:07

Asielcrisis

Naast de stikstofaanpak is de asielcrisis een potentiële splijtzwam binnen de coalitie. Het kabinet paste deze week voor het eerst een dwangmaatregel toe bij een gemeente die weigerde meer opvangplekken te regelen. Met name binnen de VVD heerst veel chagrijn over dat besluit. 

Tubbergen
Lees ook:
Tubbergen kwaad over opgedrongen azc, waarschijnlijk volgen meer gemeenten

De coalitiepartijen zaten gisteren al samen aan tafel met een deel van het kabinet op het ministerie van Financiën. Het ging daar over de begroting voor volgend jaar, met bijzondere aandacht voor de koopkracht van de lage- en middeninkomens. Die staat door de torenhoge inflatie al maanden stevig onder druk.

'Nog geen knopen doorgehakt'

Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers worden er vandaag nog geen knopen doorgehakt op deze grote thema's. "De afspraak voor dit overleg stond al langer en was bedoeld om voordat het politieke seizoen losbarst, te praten met de coalitiepartijen."

"Anders dan gebruikelijk liggen er wel een paar heel stevige dossiers", zegt Schreinemachers. "Met stip op één staan de koopkrachtproblemen. Rutte zei vanmiddag het daar vanavond zeker over zal gaan. De echte besluiten zullen volgende week pas vallen, ook omdat ze eerst willen wachten op koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau. Dan zal duidelijk worden wat nodig is om de koopkracht te repareren van mensen en weten we pas welke groepen er het hardst op achteruit gaan."

Dit
Lees ook:
Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtpijn te verzachten