Noodverordening

Omgeving woning stikstofminister Van der Wal niet langer risicogebied

16 augustus 2022 14:29
Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Beeld © Sandra Uittenbogaart

De noodverordening rond het huis van stikstofminister Christianne van der Wal wordt niet verlengd.

De gemeente Harderwijk, waarbinnen de woning staat, bevestigt berichtgeving hierover van De Stentor. "De noodverordening wordt niet verlengd omdat burgemeester, Openbaar Ministerie en politie daar nu geen aanleiding voor zien", aldus een woordvoerster van de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omgaan met intimidatie: dit is wat ministers in een cursus leren

De overige zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen rondom het huis, zoals camera's en slagbomen, die door het ministerie zelf zijn genomen blijven voorlopig van kracht. In september wordt opnieuw beoordeeld of die veiligheidsmaatregelen eventueel verlengd worden, aldus de woordvoerster.

Aanleiding voor de veiligheidsmaatregelen waren de boerenacties eind juni bij het huis van de minister. Daarbij braken actievoerders onder meer door een politieafzetting.

Eerder die maand had Van der Wal al aangegeven dat ze niet gediend was van demonstraties bij haar woning:

Volgen burgemeester van Harderwijk Harm-Jan van Schaik hing er een 'intimiderende sfeer' rondom de protesten, met 'grote impact op de gezinsleden van de minister en de andere inwoners in de straat en buurt'. Daarop werd het gebied rond de woning aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waarbij mensen preventief gefouilleerd konden worden en mensen die niks te zoeken hadden in de wijk konden worden weggestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Van der Wal doet aangifte wegens doodsbedreiging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore