Ga naar de inhoud
'Ongekende prijsstijgingen'

Fractievoorzitters regeringspartijen vandaag in gesprek over koopkracht

Boodschappen zijn een stuk duurder geworden de afgelopen maanden. Beeld © ANP Foto/HH

Met boodschappen die nog duurder uitpakken en een energierekening die met duizenden euro's omhoog gaat, neemt de druk op het kabinet toe. Vandaag gaan de fractievoorzitters van de vier regeringspartijen praten over wat ze kunnen doen om de pijn te verzachten. Het gesprek gaat niet alleen over koopkracht, maar er worden ook andere hete hangijzers besproken, zoals stikstofreductie.

In de coalitie van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie maken ze zich grote zorgen over de ongekende prijsstijgingen. "Dat moet je bloedserieus nemen", zegt een hoge bron binnen de coalitie. Achter de schermen wordt dan ook al hard nagedacht wat er nog mogelijk is om de pijn te verzachten  en op welke termijn.

Koopkrachtzorgen

Vandaag komen ook de vier coalitiefractievoorzitters bij elkaar. Dat gesprek stond al een tijd gepland en gaat ook over bijvoorbeeld stikstof. Maar de koopkrachtzorgen zullen daar zeker niet onbesproken blijven, aldus een betrokkene.

Boodschappen
Lees ook:
Boodschappen in supermarkt bijna een vijfde duurder

Vlak voor de zomer zei het kabinet nog dat er weinig knoppen zijn waar dit jaar nog aan kan worden gedraaid. Nu het beeld nog slechter is dan al werd gevreesd komt die discussie zeker weer terug. "Als er dit jaar nog iets kan dan graag", zegt een coalitiebron.

Een tweede coalitiepartij is al in kaart aan het brengen welke oplossingen er nog zijn. De voorzichtige eerste conclusie is dat het niet makkelijk is om op korte termijn gericht nog iets te doen voor de mensen die het het zwaarst hebben.

Mogelijkheden in kaart

Op ministeries wordt hard gewerkt om de mogelijkheden in kaart te brengen. Voordat het kabinet zich daar over buigt, is het wachten nog op het Centraal Planbureau dat eind volgende week met de laatste groeiramingen komt voor dit en volgend jaar. Die dienen als basis dienen voor de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd en moeten meer inzicht geven in hoe ernstig het met het met de koopkracht is gesteld.

Want niet alleen de boodschappen zijn duurder, de energierekening stijgt nog veel harder:

Energierekening nog hoger: waarom ook de stroomprijs door het dak gaat

03:47
We hebben het bijna dagelijks over de hoge prijs van gas. Maar ook de elektriciteitsprijs is op dit moment torenhoog. En dat brengt gezinnen en bedrijven in de problemen.

In het regeerakkoord is voor 2023 drie miljard euro uitgetrokken voor koopkrachtondersteuning. "Maar bij de huidige prijsstijgingen is dat bij lange na niet voldoende om de pijn in de portemonnee echt te verzachten", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dus zal in de coalitie de discussie op gang komen of op andere beleidsterreinen moet worden bezuinigd om geld vrij te spelen of dat de belasting moet worden verhoogd."

Grootste vermogens

Verschillende coalitiepartijen wijzen daarbij op een studie die vlak voor de zomer uitkwam, waaruit bleek dat mensen met de grootste vermogens relatief weinig belasting betalen. Door daar iets aan te doen kunnen miljarden worden vrijgespeeld voor de koopkracht. "Al zal dat nog wel een stevige discussie opleveren in het kabinet", zegt Schreinemachers. 

Buikpijn
Lees ook:
Buikpijn en hoofdbrekens bij kabinet vanwege oplopende energierekening