Ga naar de inhoud
Stikstofcrisis

Kamerleden willen bewijs verband tussen stoppende veehouders en natuurherstel

Archieffoto van een boerenwagen met protestbord en twee omgekeerde Nederlandse vlaggen uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Beeld © ANP

Kamerleden Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) en Pieter Omtzigt willen weten welke garanties er zijn dat de natuur zich herstelt als veehouderijen stoppen. Ook willen ze weten hoeveel veehouderijen in Nature 2000-gebieden zouden moeten stoppen om te voldoen aan de gewenste stikstofreductie.

"Kunt u een overzicht geven dat het causale verband aantoont tussen de in het verleden specifiek opgekochte veehouderijbedrijven en natuurherstel in nabijgelegen natuurgebieden", is een van de 26 Kamervragen van de Kamerleden aan stikstofminister Christianne van der Wal.

In onderstaande video wordt uitgelegd wat stikstof met de natuur doet:

Dit doet stikstof met de natuur: 'Helft plantensoorten op uitsterven'

04:07
Natuurexperts zien hoe de biodiversiteit van het gebied achteruitholt door te veel stikstofuitstoot. In deze video zie je wat dat doet met natuurgebied Meijendel: 

Naast het aantal veehouderijen dat zou moeten stoppen, willen beide Kamerleden ook de omvang van deze bedrijven weten. De minister moet daarbij tevens in kaart brengen of deze bedrijven nu neveninkomsten hebben uit zaken als een boerencamping, bed and breakfast of een boerenwinkel.

Minder banen

De Kamerleden willen inzicht in het aantal mensen dat direct of indirect wordt getroffen als een veehouder zijn bedrijf beëindigt. Het gaat dan niet alleen om de veehouder en eventuele werknemers, maar ook om toeleveranciers en afnemers. Beiden willen weten hoeveel banen er komen te vervallen als de kabinetsplannen worden uitgevoerd.

Hier
Lees ook:
Hier gaat het elke dag over stikstof, hoe is dat in het buitenland?