Ga naar de inhoud
'Verkennend gesprek'

LTO wil na toezegging Rutte toch praten met stikstofbemiddelaar Remkes

Protest van boeren begin deze maand bij een AH-distributiecentrum in Geldermalsen. Beeld © ANP

LTO Nederland wil volgende week een 'verkennend gesprek' voeren over het stikstofbeleid. De land- en tuinbouworganisatie is daarmee akkoord gegaan. De actiegroepen FDF en Agractie schuiven voorlopig nog niet aan bij stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak stelt in een verklaring dat premier Mark Rutte hem in een telefoongesprek heeft toegezegd dat er voor het kabinet 'geen taboes zijn'. Dat had LTO als voorwaarde gesteld om aan te schuiven bij Remkes. Eerder ging de LTO niet in op de uitnodiging omdat ze wilde dat het kabinet eerst zou toezeggen 'dat serieus gesproken kan worden over doel, tijdspad en invulling van maatregelen'.

'Opnieuw beginnen'

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) blijft voorlopig weigeren aan te schuiven. Voorzitter Mark van den Oever heeft er geen goed woord voor over dat LTO dat wel doet. "Ook binnen de landbouw zijn er mensen die het niet hebben begrepen", zegt hij over Van der Tak. In een video op YouTube spreekt hij over 'verraad':

FDF vindt dat het kabinet de doelen voor 2030 eerst van tafel moet halen en 'opnieuw moet beginnen'. Bovendien zou de premier dat 'publiekelijk moeten zeggen, niet in een of ander telefoongesprek', vindt Van den Oever.

De actievoerders van Agractie hebben nog geen definitief besluit genomen over het gesprek. Voorzitter Erik Luiten zegt dat het belangrijkste punt is dat het 'over de inhoud moet gaan'. Hij vraagt zich af welke ruimte daarvoor is als minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) blijft zeggen dat ze vasthoudt aan haar doelen. Van der Wal wil dat de uitstoot van ammoniak en stikstofoxiden tegen 2030 grofweg halveert.

'Positieve acties'

LTO-voorman Van der Tak roept in zijn verklaring ook nog eens 'individuen die kiezen voor buitenwettelijke acties' op om daarvan af te zien. "De druk van positieve acties helpt in gesprekken", stelt hij. Acties waarbij de wet wordt overtreden zorgen 'alleen voor verlies van draagvlak en het telkens moeten verdedigen van de sector'.

FDF-voorzitter Van den Oever schrijft de acties van de laatste dagen toe aan 'de wanhoop van de boeren', zei hij vandaag tegen RTL Nieuws. Bekijk het gesprek hieronder:

Voorman Farmers Defence Force over boerenacties: 'Dit is de harde nee van de sector'

01:58
Stikstofbemiddelaar
Lees ook:
Stikstofbemiddelaar Remkes nodigt boeren uit, maar die willen (nog) geen gesprek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore