Ga naar de inhoud
Virussen slaan toe

Jacht op konijnen komend seizoen definitief verboden

Het komend jachtseizoen (2022/2023) mag er definitief niet geschoten worden op konijnen. Het jachtverbod geldt voor alle provincies. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft hiertoe besloten.

Het aantal konijnen neemt af, onder meer door virusepidemieën, zoals myxomatose en RHD. De Tweede Kamer nam daarom ruim een jaar geleden een motie aan van de Partij voor de Dieren en de SP, waarin voor een jachtverbod werd gepleit.

Inzichten

Van der Wal kondigde in april aan dat ze gehoor wilde geven aan de Kamerwens. Vervolgens bood ze iedereen de kans om te reageren. Inmiddels is die consultatie afgesloten en constateert de minister dat ze geen nieuwe inzichten heeft gekregen om van een jachtverbod af te zien.

Jagersvereniging:
Lees meer
Jagersvereniging: hazen en konijnen helemaal niet kwetsbaar

Het verbod zal pas weer worden opgeheven als het beter gaat met de populaties. Het zou kunnen dat dan in de ene provincie wel en in de andere niet mag worden gejaagd. Van der Wal wil het per gebied bekijken.

Hazen

Tegelijk met het jachtverbod op konijnen heeft Van der Wal ook besloten tot een definitief jachtverbod op hazen in een deel van het land. Ook de hazenpopulatie loopt terug. Maar het gaat niet in alle provincies slecht. Het jachtverbod gaat komend seizoen gelden in Groningen, Limburg en Utrecht.

Jagers stappen naar de rechter

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging stapt naar de rechter vanwege het door minister Van der Wal afgekondigde jachtverbod. Het is volgens de jagers onrechtmatig en onnodig.

Het gaat volgens hen helemaal niet slecht met konijnen en hazen. In het onderzoek van Wageningen Environmental Research, waarop de minister zich baseert, zouden fouten zijn gemaakt. 

De jagers reageerden na de aankondiging in april ook al onthutst. Maar minister Van der Wal is door hun argumenten niet op andere gedachten gebracht. 

Amalia
Lees meer
Amalia mag officieel jagen na het behalen van jachtakte