Ga naar de inhoud
Ernstig

BBB-leider Caroline van der Plas tijdelijk niet in media na ernstige bedreigingen

BBB-leider Caroline van der Plas legt haar publieke optredens tijdelijk neer. Beeld © ANP

De leider van de BoerBurgerBeweging, Caroline van der Plas (55), doet tijdelijk een stap terug na ernstige bedreigingen. De politica zal gedurende die periode niet in de media verschijnen. Dat bevestigt de partij na een bericht van RTL Boulevard.

Fractiesecretaris van BBB Henk Vermeer zegt dat Van der Plas al langere tijd wordt bedreigd, maar dat de piek nu is bereikt. "Het speelde al wat langer, maar is de afgelopen 24 uur geculmineerd."

Ernstig

Hij noemt de bedreigingen ernstig. Zo zou er sprake zijn van een doodsbedreiging waarbij Caroline 'hetzelfde lot als Pim Fortuyn staat te wachten'.

Van der Plas laat aan RTL Nieuws weten dat het nog niet duidelijk is wanneer ze haar publieke optredens weer kan hervatten. "Ik bekijk het per week. Voor nu alle publieke optredens en werkbezoeken afgezegd. Tot en met zondag. Dan kijken wat de situatie is."

De politica zou vanwege de bedreigingen al een lange tijd niet alleen afreizen naar afspraken in het land. Ook zou ze worden beveiligd, maar details hierover worden niet gedeeld.

Onderzoek

Er wordt onderzoek gedaan naar de bedreigingen. "Wij geven alle bedreigingen door aan de politie en de NCTV", zegt Vermeer.

Uit welke hoek deze bedreigingen komen, is volgens de BBB'er niet bekend. "Maar er zijn mensen die BBB verantwoordelijk houden voor acties van individuen met een trekker. Maar de mensen die dingen op snelwegen gooien hebben helemaal niets met BBB te maken. Bovendien weten we ook helemaal niet dat dit boerenacties zijn of de acties van individuen."

Direct,
Lees ook:
Direct, gewoon en dol op de spotlights: maar wat wil Caroline van der Plas?

'Bedreigingen politici nemen toe rond boerenprotesten'

"Bedreigingen en intimidatie richting politici zijn sinds de coronacrisis in hevigheid toegenomen en beleven nu een nieuwe opleving met de boerenprotesten", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Zozeer zelfs dat de Tweede Kamer-voorzitter sprak van een trend. Het aantal beveiligingsambtenaren dat Kamerleden hierbij kan helpen is uitgebreid en Kamerleden kunnen cursussen doen. Maar ook ministers hebben er last van, net als burgemeesters en raadsleden in het land", aldus Bremer.

"Het Openbaar Ministerie heeft als nieuw beleid om steeds meer van dit soort zaken op openbare zittingen te behandelen, ook om te laten zien dat je hiervoor in de cel kunt belanden. Dat neemt niet weg dat ook nu weer bedreigingen aan het adres van politici als Caroline van der Plas ervoor zorgen dat ze openbare optredens moeten aanpassen en in sommige gevallen zelfs beveiliging nodig hebben. En dat is een aderlating voor de democratie."

Caroline
Lees ook:
Caroline van der Plas over het verlies van haar man