Praktische bezwaren

Voorlopig geen asielopvang op cruiseschepen op open water

28 juli 2022 10:11 Aangepast: 28 juli 2022 10:20
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Beeld © ANP / Sem van der Wal

Asielzoekers zullen voorlopig niet opgevangen worden op cruiseschepen die op open water blijven. Wel wordt verder gewerkt aan plannen om mensen op te vangen op schepen die aan de wal liggen. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg in een brief aan de Tweede Kamer. Als reden noemt hij allerlei praktische bezwaren.

Het is lastig om de schepen te bevoorraden, er zijn 'veiligheidsrisico's aan opvang op zee', en het lukt niet om schepen op en neer te laten varen waarmee de asielzoekers van en naar het schip gebracht kunnen worden, zo blijkt uit de brief. Daarom is besloten om deze optie 'op dit moment niet verder uit te werken'.

Drie cruiseschepen aan wal

Het plan is nog altijd om ongeveer duizend mensen op te vangen op drie cruiseschepen. Het eerste schip komt naar verwachting in Velsen te liggen en moet vanaf 1 september mensen kunnen herbergen. Het tweede schip moet vanaf oktober in gebruik zijn. Naar welke havens nog meer gekeken wordt, is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlissingen zet streep door mega-opvanglocatie asielzoekers

Uit de brief van Van der Burg blijkt dat een structurele oplossing vooralsnog niet in zicht is. Aan de gemeenten is gevraagd om in totaal 5625 plekken te realiseren. Daarvan zijn er nu 4100 ingericht. De verwachting is dat dit alleen voor 'de zeer korte termijn' verlichting geeft voor het aanmeldcentrum in Ter Apel, dat al lange tijd overbelast is.

Nieuwe opvanglocaties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opent de komende weken drie nieuwe opvanglocaties. In Den Haag komen daarmee 400 plekken beschikbaar, in Delft 260 en in Voorschoten 120. Vorige week werd besloten dat het makkelijker gemaakt zou worden voor het COA om panden te kopen als het daar mensen kan huisvesten. Momenteel wordt volgens Van der Burg bekeken welke plekken daarvoor in aanmerking komen.

Van der Burg schrijft ook dat hij de brandbrief van vijf maatschappelijke organisaties over de problemen in de asielopvang 'zeer serieus' neemt. Het gaat om UNICEF Nederland, UNHCR Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Nederlandse Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Het kabinet 'onderschrijft de boodschap dat kinderen en kwetsbaren niet in de buitenlucht zouden moeten verblijven'. Hij belooft dat het kabinet later nog op de situatie terugkomt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore