Ga naar de inhoud
'Schrijnende situatie'

Veiligheidsregio Groningen onderzoekt sluiting aanmeldcentrum Ter Apel

Beeld © ANP

De Veiligheidsregio Groningen overweegt aanmeldcentrum Ter Apel tijdelijk te sluiten vanwege de schrijnende situatie en risico’s voor de gezondheid en openbare orde. Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, de Groningse burgemeester Koen Schuiling, deze week gezegd tijdens het Veiligheidsberaad.

Dat zeggen bronnen tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. In het Veiligheidsberaad bespreken de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's inmiddels wekelijks de asielcrisis met het kabinet.

De veiligheidsregio Groningen laat een sluiting sinds deze week onderzoeken vanwege de ernst van de situatie in het overvolle aanmeldcentrum. Het onderzoek richt zich vooral op wat juridisch mogelijk is en wie zo'n besluit mag nemen.

'Situatie gaat alle perken te buiten'

De woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling, Hans Coenraads, laat in een reactie weten dat de Veiligheidsregio inderdaad de juridische mogelijkheden van een sluiting aan het onderzoeken is. "Dat gebeurt vanwege de situatie die we de afgelopen dagen voor het hek van het aanmeldcentrum hebben gezien. Daar brachten tientallen mensen de nacht door. Dat willen we niet meer."

"Gelukkig gaat dat nu weer iets beter omdat mensen mede vanwege de regen naar de crisisnoodopvang zijn vertrokken. De maatregel is daarom niet acuut aan de orde. Maar de situatie van afgelopen tijd gaat wel alle perken te buiten. Het zal altijd gaan om een tijdelijke sluiting en het aanmeldproces zal moeten doorgaan. Daarom onderzoeken we ook hoe zo'n sluiting er dan uit gaat zien."

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol. Vanwege ruimtegebrek moesten de afgelopen weken regelmatig mensen buiten op stoelen en in tenten slapen.

Het is niet de eerste keer dat wordt gedreigd met sluiting van het centrum door de regionale bestuurders. In maart van dit jaar trok burgemeester Schuiling ook aan de bel. Het overvolle aanmeldcentrum leverde door de coronapandemie gevaar voor de volksgezondheid op. Schuiling zei toen een tijdelijke sluiting te overwegen. Uiteindelijk gebeurde dat niet.

Doorstroom stokt

In het aanmeldcentrum is plek voor 2000 asielzoekers. Eigenlijk moeten asielzoekers vanuit Ter Apel doorstromen naar asielzoekerscentra in het hele land, maar dat lukt niet omdat ook die vol zitten. Dat komt doordat statushouders met een verblijfsvergunning geen woonruimte kunnen krijgen en noodgedwongen in de azc's blijven.

Ook
Lees ook:
Ook vannacht slapen er weer 150 asielzoekers buiten bij azc Ter Apel

Het kabinet heeft de problemen in de asielopvang uitgeroepen tot een crisis. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg sprak al eerder zijn zorgen uit over de situatie in Ter Apel. Hij is druk in overleg met verschillende bewindspersonen en de burgemeesters van de veiligheidsregio's om te zorgen dat er meer opvangmogelijkheden komen.

Cruiseschepen

Zo zijn op dit moment drie cruiseschepen naar Nederland onderweg die worden gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Een van de schepen komt te liggen in Velsen-Noord. Waar de andere voor anker gaan, is nog niet bekend.

Ook wordt er gezocht naar een locatie voor een ander aanmeldcentrum.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet haalt drie cruiseschepen naar Nederland voor asielopvang