Ga naar de inhoud
Opheldering

Tweede Kamer eist openbaar maken stukken mondkapjesdeal

Sywert van Lienden Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat het ministerie van Volksgezondheid de interne communicatie rond de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden openbaar maakt. Ook wil de Kamer opheldering waarom het ministerie een rechtelijke uitspraak over het openbaren van diezelfde stukken naast zich neerlegt en in plaats daarvan verkiest om dwangsommen te betalen.

Dat blijkt uit een zogeheten e-mailprocedure van de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid. Aanleiding zijn berichten van de Volkskrant waarin duidelijk wordt dat het ministerie liever geld betaalt dan de uitspraak van de rechter te volgen en de interne communicatie vrij te geven.

De Volkskrant had die procedure begin dit jaar aangespannen. De krant wilde weten wat de bemoeienis was met de hoogste ambtenaren en de minister.

Dwangsom tot 15.000 euro

De rechter oordeelde in de rechtszaak dat het interne app- en mailverkeer moest worden vrijgegeven. Als het ministerie geen gehoor gaf aan die uitspraak moest het een dwangsom betalen tot maximaal 15.000 euro.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert van Lienden opnieuw vertraagd

Het ministerie weigerde de communicatie vrij te geven en koos ervoor om die 15.000 euro te betalen. De communicatie is wel verstrekt aan onderzoeksbureau Deloitte, dat al meer dan een jaar onderzoek doet naar de Sywert-deal.

'Zonder winstoogmerk'

Die deal ging om de aankoop van mondkapjes via Sywert van Lienden en zijn compagnons. Die deal kostte de overheid 100 miljoen euro. Het bedrijf van Van Lienden maakte daar 20 miljoen euro winst mee, terwijl hij deed voorkomen alsof zijn werk zonder winstoogmerk was.

Sywert
Lees ook:
Sywert the movie: omstreden mondkapjesdeal wordt een film