Ga naar de inhoud
Intentieverklaring

Tata Steel onderzoekt eerder sluiten vervuilendste bedrijfsonderdeel

Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden gaat onderzoeken of het meest vervuilende deel van de ijzerfabriek, de Kooksfabriek 2, eerder gesloten kan worden. De oorspronkelijke planning voor sluiting daarvan was 2030. Ook wil het Indiase staalbedrijf in het jaar 2030 5 megaton minder CO2 uitstoten dan de 12,5 megaton nu.

Dat staat in een intentieverklaring die het bedrijf heeft gesloten met de provincie Noord-Holland en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. De zogeheten Expression of Principles is overigens niet juridisch bindend.

Vorige week stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het instellen van een onderzoek naar het eerder sluiten van de Kooksfabriek 2.

OM
Lees ook:
OM start strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Grootste uitstoter stikstofoxiden

Die intentieverklaring is gesloten om de negatieve effecten van de uitstoot van het bedrijf op omwonenden, de natuur en de luchtkwaliteit te verminderen. Want die effecten zijn groot.

Op een lijst van de grootste honderd uitstoters van stikstofoxiden in Nederland staat Tata Steel op de eerste plek, gevolgd door Schiphol. Het bedrijf in IJmuiden staat ook al bovenaan de lijst van grootste uitstoters van broeikasgassen.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: Tata Steel stoot veel meer kankerverwekkende stoffen uit dan verwacht

Longkanker

Uit eerdere onderzoeken is bekend dat in de regio IJmond, waar de fabriek staat, aanzienlijk meer mensen lijden aan longkanker dan in de rest van het land. Ook hartaandoeningen en diabetes komen er vaker voor dan gemiddeld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef in een rapport begin dit jaar dat in de omgeving van het fabriekscomplex aanzienlijk hogere concentraties kankerverwekkende stoffen en zware metalen worden gevonden dan men zou verwachten op basis van de uitstootcijfers die Tata Steel opgeeft. Het staalbedrijf bestrijdt dat.

Hoe
Lees ook:
Hoe moet het verder met Tata Steel? 7 vragen over de grootste CO2-vervuiler

Strafrechtelijk

Ondertussen loopt er ook al enige tijd een strafrechtelijk onderzoek naar de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het bedrijf in strijd met de wet heeft gehandeld door gevaarlijke stoffen 'in de bodem, lucht of oppervlaktewater' te brengen, met 'mogelijk gevaren voor de openbare gezondheid' als gevolg.

Om de impact op de omgeving terug te dringen, heeft het bedrijf een uitgebreid programma aan maatregelen opgesteld met de naam Roadmap Plus.

Bekijk ook: Hoe het helemaal fout gaat bij Tata Steel

03:33
Ruzie tussen de Britten en Nederlanders, verliezen door corona én de topman weg. Hoe het helemaal fout gaat bij Tata Steel.