Ga naar de inhoud
Stroomnet verstopt

Problemen dreigen voor grote stroombedrijven: kabinet overweegt miljardeninjectie

Beeld © ANP

Het kabinet overweegt miljarden te steken in drie grote regionale netbeheerders. Dat is nodig om het verstopte stroomnet weer los te trekken, schrijft minister Jetten van Klimaat aan de Tweede Kamer. Het gaat om Alliander, Enexis en Stedin, de drie grootste netwerkbedrijven van ons land.

De afgelopen periode heeft het kabinet intensief gesproken met netwerkbedrijven en hun aandeelhouders om te bekijken wat er nodig is om het stroomnet te ontstoppen, schrijft Jetten. 

Problemen

De problemen op het stroomnetwerk zijn groot. In juni meldde netbeheerder TenneT dat nieuwe bedrijven voorlopig niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet in Brabant en Limburg, omdat het vol zit. Ook rondom Amsterdam en het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen zit het net verstopt.

Het vollopen van het stroomnet is ook een groot probleem voor de groene ambities van het kabinet, waarin extra elektriciteit een enorme rol speelt. Dat gaat van gasloze woningen en wijken en elektrisch vervoer tot windmolens en zonneweides.

Volgens de netwerkbedrijven moet er de komende jaren tientallen miljarden euro's worden geïnvesteerd in de noodzakelijke uitbreiding en verzwaring van het stroomnet. Daarvoor is een kapitaalbuffer noodzakelijk; volgens eigen schattingen gaat het om 4,5 miljard euro tot 2027.

Het
Lees ook:
Het stroomnet zit vol: hoe kan dat, en hoe erg is het?

Kapitaalinjectie

Het kabinet onderzoekt nu of het een bijdrage moet leveren om de bedrijven aan de benodigde buffer te helpen. Het bekijkt ook of andere aandeelhouders, waaronder provincies en gemeenten, een bijdrage kunnen leveren. 

De regeringspartijen hopen dat het benodigde bedrag uiteindelijk veel lager uitvalt dan 4,5 miljard. Dat wil het kabinet onafhankelijk laten toetsen, zegt Jetten.

'Aandelenbelang impliceert zeggenschap'

Vraag is nog wat er tegenover dat extra kapitaal zou staan. Een aandelenbelang van de staat 'impliceert ook zeggenschap en medeverantwoordelijkheid van de staat in de bedrijven', aldus Jetten. Het is onduidelijk of de netwerkbedrijven ook zitten te wachten op die extra bemoeienis.

Of het kabinet uiteindelijk besluit geld in de bedrijven te steken, en hoe veel dan, moet in de eerste helft van volgend jaar duidelijk worden.

Hoogspanningsnet
Lees ook:
Hoogspanningsnet vol, geen bedrijven meer aangesloten in Brabant en Limburg