Ga naar de inhoud
Geen vrijbrief

Opmerkingen FvD'er over gebruik geweld 'klinkklare onzin' zeggen experts

Kamerlid Gideon van Meijeren Beeld © ANP

De bewering van FvD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren dat boeren zich volgens het wetboek van strafrecht met geweld tegen onteigening mogen verzetten, is onjuist. Dat zeggen juridische experts tegen RTL Nieuws. "Klinkklare onzin", noemt hoogleraar strafrecht Jeroen ten Voorden het. Onafhankelijk Kamerlid Nilüfer Gündoğan gaat aangifte doen tegen Van Meijeren.

Op Twitter ontstond beroering over een filmpje met een deel van een toespraak van FvD'er Van Meijeren op 10 juli. Hij zegt dat het 'niet altijd gezond is in een democratie als er een taboe rust op het gebruik van geweld'.

Hij wijst het publiek erop dat de staat wél geweld gebruikt, en mogelijk straks ook tegen boeren. "En als het nodig is, als u dadelijk onteigend dreigt te worden en u weigert, reken maar dat er onder aan de streep busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen en ze slaan u wel van het terrein af."

Toegestaan geweld te gebruiken

Maar volgens de FvD'er is daar een juridische oplossing voor. "Vergeet ook niet dat er zelfs in ons huidige wetboek van strafrecht een uitzondering is gemaakt op het verbod van het gebruik van geweld. Artikel 41 van het wetboek van strafrecht bepaalt dat het is toegestaan om geweld te gebruiken als dat noodzakelijk is om je eigen of andermans lijf, eerbaarheid of goed te beschermen tegen een wederrechtelijke aanranding."

Volgens Van Meijeren is het 'belangrijk om die strijdlustigheid te laten zien' omdat het 'nooit zo kan zijn dat de boeren zich als makke lammetjes van hun grond gaan laten verdrijven'.

Bekijk hier een deel van de toespraak:

Maar juridische experts maken gehakt van de interpretatie van het wetsartikel door Van Meijeren. Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Jeroen ten Voorde noemt het 'klinkklare onzin'.

"Het lijkt erop dat hij artikel 41 als vrijbrief voorstelt om geweld te mogen gebruiken. Hij licht de boeren verkeerd voor. Dat vind ik zorgelijk. Hij stapt er te gemakkelijk overheen dat die aanranding in artikel 41 ook wederrechtelijk moet zijn. Dus tegen het recht ingaat. Als tot onteigening wordt besloten en de politie wordt gevraagd assistentie te verlenen bij een eventuele ontruiming, dan levert je daartegen verzetten op zichzelf geen noodweer op. De aanranding is namelijk niet wederrechtelijk en dan is er dus geen noodweer. Het levert wederspannigheid op en dat is een strafbaar feit."

Noodweerbepaling niet van toepassing

Ook hoogleraar strafrecht Jannemieke Ouwerkerk verwijst de redenering van de FvD'er naar het rijk der fabelen.

"Artikel 41 bevat de noodweerbepaling, het recht om je tegen onrecht te verdedigingen. Dat geldt alleen als er sprake is van wederrechtelijke aanranding, van je lijf of je goed. Maar als het via een democratisch proces gaat, zoals bij onteigening, en de rechter het ook nog heeft goedgekeurd, dan is het niet wederrechtelijk."

Kamerlid Gündoğan gaat aangifte doen tegen Van Meijeren

Socialemediagebruikers noemen de woorden van Van Meijeren opruiing. Verklaard politiek tegenstander van Van Meijeren, onafhankelijke Kamerlid Nilüfer Gündoğan, gaat aangifte doen bij het Openbaar Ministerie tegen de Fvd'er. "Het is aanzetten tot geweld tegen de overheid", zegt Gündoğan.

"Ik ben er nu met een paar juristen naar aan het kijken. Ik ga deze of volgende week aangifte doen." Op Twitter roept ze anderen op om dat ook te doen.

Tjeenk
Lees ook:
Tjeenk Willink: uitspraken FvD-Kamerlid 'hollen democratie uit'