Ga naar de inhoud
Ook shirtsponsoring verdwijnt

Reclame voor online gokken wordt grotendeels verboden

Abri's met reclame voor online gokken. Beeld © ANP

Reclames voor online gokken worden verder beperkt. Vanaf 1 januari 2023 mogen aanbieders van online kansspelen geen ongerichte reclame meer maken. Vanaf 1 januari 2025 zal alle sponsoring van tv-programma’s, evenementen en sportwedstrijden niet meer toegestaan zijn. Het gaat dan ook om shirtsponsoring.

Dat heeft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind bekendgemaakt. Die maatregel moet gokverslaving onder jongvolwassenen en kwetsbare mensen tegengaan.

Kwetsbare groepen

"Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet richting het verder aan banden leggen van gokreclames", zegt Weerwind. "Reclame is een middel om mensen naar het legale aanbod te leiden, maar het belang van verslavingspreventie weegt zwaarder. Hiermee wil ik met name kwetsbare groepen zoals jongeren beschermen."

Online
Lees ook:
Online gokken legaal: dit wordt er gedaan tegen gokverslaving

Sinds oktober vorig jaar kan er online legaal worden gegokt in Nederland. Sinds die tijd wordt erg veel reclame gemaakt voor gokbedrijven, vaak ook door oud-voetballers zoals Andy van der Meijde en Wesley Sneijder.

De Tweede Kamer drong vanwege de vele reclame aan op strengere regelgeving door Weerwind. Een van de maatregelen is dat sinds 30 juni oud-voetballers of andere bekende Nederlanders geen reclame meer mogen maken voor gokbedrijven.

Beugelsdijk
Lees ook:
Beugelsdijk geschorst voor gokken op voetbalduels