Ga naar de inhoud
Na de zomer wetsvoorstel

Kabinet gaat gemeente verplichten asielzoekers op te vangen

Beeld © ANP

Gemeenten worden straks verplicht om mee te werken aan de opvang van asielzoekers. Het kabinet wil dat in de wet regelen en komt na de zomer met een wetsvoorstel. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gezegd na de ministerraad.

Van der Burg denkt al langer na over mogelijkheden om gemeenten meer te laten doen aan de opvang. Veel overheden doen dat al maar ook nog veel gemeenten zijn hierin niet actief.

Groot tekort

Er is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Doordat er geen woningen zijn voor statushouders, blijven zij in asielzoekerscentra wonen. Daar is inmiddels vaak geen plek meer.

En daardoor kunnen mensen in het aanmeldcentrum in Ter Apel niet doorschuiven naar die asielzoekerscentra, waardoor het aanmeldcentrum overvol raakt. Want er blijven nog dagelijks nieuwe asielzoekers naar Nederland komen die zich moeten melden in Ter Apel.

Gisteren werd bekend dat er daarom ook een tweede aanmeldcentrum komt, in Bant in Flevoland.

Tweede
Lees ook:
Tweede aanmeldcentrum asielzoekers komt in Bant

Floor Bremer: 'Dwang gaat ten koste van draagvlak'

"Een risico van het dwingen van gemeenten is dat het ten koste van kan gaan van de draagvlak voor de asielopvang", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "De staatssecretaris heeft daarom lang volgehouden dat hij wilde dat het gebeurde op basis van vrijwilligheid. Maar hij moet nu ook constateren dat steeds dezelfde gemeenten hun vinger op steken, en daarom wil hij nu middelen in handen hebben om ook tegen onwillige gemeenten te zeggen dat ze moeten bijspringen."