Ga naar de inhoud
Johan Remkes

Van der Wal wil geen andere bemiddelaar in conflict met boeren

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen de boeren en het kabinet over de stikstofplannen. Beeld © ANP

Het kabinet wil geen andere bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen. Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) voor het begin van de ministerraad. Bemiddelaar Johan Remkes begint volgende week met zijn werk.

Verscheidene organisaties hebben al laten weten niet aan tafel te willen gaan zitten met Remkes, omdat het kabinet blijft vasthouden aan de doelen van het stikstofplan.

Het gaat onder meer om Farmers Defence Force, Agractie, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Johan
Lees ook:
Johan Remkes stikstofbemiddelaar tussen boeren en kabinet

Veel vertrouwen

Minister Van der Wal denkt dat alle partijen uiteindelijk wel aanschuiven bij Remkes. "Ik vertrouw erop dat LTO gewoon aan tafel komt." Volgens de planning moeten kabinet, bemiddelaar en boerenorganisaties medio augustus met elkaar gaan praten.

Premier Mark Rutte zei eerder deze week ook nog 'heel veel vertrouwen' te hebben in Remkes als bemiddelaar.

Boven de partijen

Ook haar collega minister Henk Staghouwer (Landbouw) zegt ervan uit te gaan dat de partijen aan tafel willen komen. "Ik denk dat dit de enige manier is om goed met elkaar in gesprek te gaan en naar de toekomst van de agrarische sector te kijken."

Volgens Staghouwer heeft Remkes 'een geweldige staat van dienst' en kan hij 'boven de partijen staan'. De minister zegt uit te kijken naar de gesprekken.

Bekijk ook: waarom de boeren niet met Johan Remkes om tafel willen

04:22
Johan Remkes is naar voren geschoven als bemiddelaar, maar de boeren willen niet met hem aan tafel.